Естествени и добавени захари: Колко всъщност е вредна захарта?

Естествени и добавени захари: Колко всъщност е вредна захарта?
Canva

Вредността на захарта за здравето зависи от множество фактори, включително общия прием на захари, видът на консумираната захар (естествена или добавена), индивидуалната чувствителност към захарта и общата диета и начин на живот. Захарите се разделят на няколко категории:

Естествени захари: Намерени в плодове, зеленчуци и млечни продукти. Тези захари често съдържат и важни хранителни вещества.

Добавени захари: Това са захари, които се добавят към храни и напитки по време на производството или приготвянето. Те могат да бъдат проблематични, когато се консумират в излишък.

Прекомерният прием на добавена захар може да доведе до редица здравословни проблеми, включително увеличен риск от заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване. Организмът обаче има нужда от определено количество въглехидрати, включително и захари, за ежедневното си функциониране.

Препоръчително е да се стремите към балансирано и умерено потребление на захари и да отделяте внимание на общия си начин на хранене. Здравословната диета трябва да включва разнообразни храни и да бъде съобразена с индивидуалните нужди и характеристики на организма.

Разликата между естествени и добавени захари се отнася до източника и начина на предоставяне на захарите в храната:

Естествени захари

Източник: Естествените захари се намират в продукти от растителен или животински произход.

Примери: Фруктоза в плодове, лактоза в млякото и галактоза във веществата на меда.

Характеристики: Естествените захари често съдържат и други полезни хранителни вещества като витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

Добавени захари

Източник: Добавените захари се включват в храните по време на производството или приготвянето.

Примери: Сахар, захарен сироп, високофруктозен майсирен сироп и други подобни добавки.

Характеристики: Тези захари са често обработвани и лишени от хранителни вещества, които биха съпровождали естествените захари. Добавените захари могат да се срещат в широка гама от продукти, включително готови ястия, напитки, сладкарски изделия и дори някои видове хлебни продукти.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay