Кои плодове и зеленчуци са в сезон през януари?

Кои плодове и зеленчуци са в сезон през януари?
Canva

Обикновено смятаме, че зимата не ни предоставя особено разнообразие от пресни плодове и зеленчуци и затова наблягаме предимно на зимнина. Но първият месец от годината всъщност е богат на доста продукти, които освен вкусни са и много полезни за нашето общо здраве. Ето кои са те!

Плодове:

  1. Ябълки
  2. Грозде
  3. Круши
  4. Помело
  5. Портокали
  6. Мандарини
  7. Грейпфрут
  8. Киви

Зеленчуци:

  1. Зеле
  2. Карфиол
  3. Броколи
  4. Цвекло
  5. Моркови
  6. Репички
  7. Лук
  8. Картофи
  9. Праз

Плодовете и зеленчуците, които са в сезон през януари, са богати на витамини, минерали и фибри, които са от съществено значение за поддържане на добро здраве, особено през зимния период. Ето някои от полезните характеристики на тези храни:

Витамини и минерали: Плодовете и зеленчуците са източник на важни витамини като витамин C (намерен в цитрусови плодове), витамин К (присъстващ в зеленчуци като спанак и броколи), витамин A (в моркови и сладки картофи) и фолиева киселина. Те съдържат и разнообразие от минерали, като калий, магнезий и фосфор.

Антиоксиданти: Мнозина от тези храни са богати на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма и могат да поддържат здравето на клетките.

Фибри: Зеленчуците, плодовете и ядки са източници на диетични фибри, които са важни за поддържане на здравословната функция на черния дроб и контролиране на нивата на захар в кръвта.

Хидратация: Мнозина от плодовете, като ябълки, круши и цитрусови плодове, съдържат вода и помагат за поддържане на хидратацията на организма.

Нискокалорични и нутриентни: Повечето плодове и зеленчуци са нискокалорични, но съдържат важни хранителни вещества, които подпомагат общото здраве и допринасят за контролирането на теглото.

Подкрепа за имунната система: Мнозина от плодовете, като цитрусовите плодове и гроздето, са богати на витамин C, който е известен със своята роля в подкрепата на имунната система.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay