Подправките не са вечни. Сами по себе си не се развалят, но след по-дълъг престой в кухненското шкафче ще ви разочароват вкусово. Наистина, помните ли, кога сте си купили тази канела на прах или микса от пет подправки за риба? Необходими са ви час свободно време, кофа за боклук и разходка до магазина за попълване на липсите, за да приведете в ред ароматната си колекция. Ако пък съхранявате подправките в кутии, допълнително помислете от колко време не сте ги подменяли или измивали отвътре и се заемете и с това.
Добрите кулинари не пазят кореновите подправки повече от 2-3 години. Тези на зърна, като черен пипер, кориандър или идийско орехче, могат да издържат най-дълго време без да променят вкуса си - до 4 години. Толкова обикновено е издръжливостта и на различните видове есенции и екстракти.
Смесените от вас подправки, както и готовите миксове, не е препоръчително да се застояват повече от две години в кухнята ви, а изсушените босилек, дафинов лист, магданоз, сминдух, розмарин и т.н. - максимум три години.
Ако цветът е избледнял - време е да изхвърлим тази подправка.
Червен пипер, чили и чили на прах може да се съхраняваме и в хладилника - така ще бъдат свежи по-дълго.
0 | 0 |