Остарелите подправки да си знаят мястото

Кога да изхвърлим сминдуха?

Остарелите подправки да си знаят мястото


Подправките не са вечни. Сами по себе си не се развалят, но след по-дълъг престой в кухненското шкафче ще ви разочароват вкусово. Наистина, помните ли, кога сте си купили тази канела на прах или микса от пет подправки за риба? Необходими са ви час свободно време, кофа за боклук и разходка до магазина за попълване на липсите, за да приведете в ред ароматната си колекция. Ако пък съхранявате подправките в кутии, допълнително помислете от колко време не сте ги подменяли или измивали отвътре и се заемете и с това.

 

Добрите кулинари не пазят кореновите подправки повече от 2-3 години. Тези на зърна, като черен пипер, кориандър или идийско орехче, могат да издържат най-дълго време без да променят вкуса си - до 4 години. Толкова обикновено е издръжливостта и на различните видове есенции и екстракти.

 

Смесените от вас подправки, както и готовите миксове, не е препоръчително да се застояват повече от две години в кухнята ви, а изсушените босилек, дафинов лист, магданоз, сминдух, розмарин и т.н. - максимум три години.

 

Какво друго научихме за подправките?

В непосредствена близост, до или над печката може да изглежда като идеалното място за съхранение на подправки, но това ги излага на топлина, която ще ги "състари" по-бързо

Съхранявайте подправките в затворен съд,    на стайна температура, далеч от прозорците, топлина и влага.
 
 Ако цветът е избледнял   - време е да изхвърлим тази подправка.  
 
Червен пипер, 
чили и чили на прах може да се съхраняваме и в хладилника - така ще бъдат свежи по-дълго.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay