Как се отглежда зюмбюл в домашни условия?

Как се отглежда зюмбюл в домашни условия?
Canva

Зюмбюлът е изключително красиво цвете и един от символите на пролетта. За да го отглеждате в домашни условия, изпълнете следните стъпки:

Изберете здрав луковичен крушки: Купете висококачествени луковици от реномиран доставчик. Изберете такива, които са твърди, без меки или кални петна и имат свеж, сладък аромат.

Засадете луковиците през есента: Засадете луковиците в саксии или контейнери, пълни с богата на хумус почва. Луковиците трябва да се засаждат на дълбочина около два пъти по-голяма от тяхната дължина и на разстояние около 3-4 см една от друга.

Поливайте обилно: След засаждане поливайте обилно, така че почвата да е влажна, но не подгизнала. Поддържайте почвата влажна през есенния и зимния период.

Съхранявайте на хладно и тъмно място: Дръжте засадените луковици на хладно и тъмно място (около 4-10°C), обикновено в неотоплена стая или мазе, за около 12-16 седмици. Това стимулира растението да расте и да образува цветни пъпки.

Прехвърлете на светло и топло място: Когато видите, че връхчетата на растенията започват да се показват, преместете саксиите на светло и топло място (около 15-20°C).

Поливайте умерено: Докато зюмбюлът расте, поливайте го редовно, но умерено. Уверете се, че почвата остава влажна, но не подгизнала.

Отрежете стъблата, когато изсъхнат: След като цветовете започнат да увяхват, отрежете стъблата близо до основата и спрете да поливате. Това позволява на луковицата да съхранява енергия за следващия сезон.

Съхранявайте луковиците през лятото: През лятото съхранявайте луковиците на хладно и сухо място, докато дойде време да ги засадите отново през есента.

Следвайки тези стъпки, трябва успешно да отглеждате зюмбюли в домашни условия. Не забравяйте, че търпението е ключово, тъй като отнема няколко месеца, докато зюмбюлът израсне и започне да цъфти.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay