За какво са полезни джанките?

Джанките са не само вкусен плод, но и предлагат редица ползи за здравето поради високото си съдържание на хранителни вещества. Ето някои предимства на консумирането на джанки:

Богати на антиоксиданти: Джанките са богати на антиоксиданти, които помагат в борбата с увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, като по този начин намаляват риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и неврологични разстройства.

Високо съдържание на фибри: Тези плодове са чудесен източник на диетични фибри, които подпомагат храносмилането, помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и насърчават усещането за ситост, което може да бъде полезно за управление на теглото.

Здравословно за сърцето: Джанките съдържат калий, който помага за контролиране на кръвното налягане и поддържа здравето на сърцето. Освен това техните мононенаситени мазнини могат да повишат нивата на HDL (добрия) холестерол и да намалят нивата на LDL (лошия) холестерол.

Помощ при отслабване: Поради тяхното високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, джанките могат да бъдат здравословен избор за хора, които се опитват да отслабнат. Те също така осигуряват усещане за ситост, което може да помогне за контролиране на глада.

Здраве на очите: Тези плодове съдържат витамин А, който е от съществено значение за поддържане на добро зрение. Той също така предпазва роговицата и ретината от увреждане.

Контрол на кръвната захар: Джанките имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не причиняват големи колебания в нивата на кръвната захар. Това ги прави добър вариант за хора с диабет или тези, изложени на риск от развитие на заболяването.

Здраве на кожата и косата: Витамините и минералите, открити в джанките, като витамин С, Е и селен, могат да допринесат за здравето на кожата и косата, като ги поддържат здрави и хидратирани.

Противовъзпалителни свойства: Антиоксидантите и противовъзпалителните съединения в джанките могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което може да бъде от полза за състояния като артрит и други възпалителни заболявания.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay