Фонд "Ин витро" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми във Велико Търново

Фонд "Ин витро" във Велико Търново

Фонд "Ин витро" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми във Велико Търново

Нов шанс за двойките от Велико Търново, които искат да имат дете, но не успяват по традиционния метод - местната община създаде фонд "Ин витро" и отдели за него от бюджета си за 2011 година 30 000 лв. Фондът e предназначен изцяло за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, разбрахме от iNews.

 

Около 250 - 300 семейства в Община Велико Търново имат репродуктивни проблеми и кандидатстват за отпускане на средства от фонда към Здравното министерство. В национален мащаб пък има около 270 000 такива семейства. Държавата отпуска до 5 000 лева на семейство и подпомага три техни опита. Цялата процедура обаче излиза почти двойно по-скъпо, защото не се поемат допълнителните изследвания, процедури и лекарства, които са нужни, за да бъде успешен опитът.

 

Велико Търново не е първата община, която опитва да помогне на бездетни двойки - в Русе и Варна вече успешно се прилагат програми за финансово подпомагане на семейства при извършване на ин витро процедури. Общо 12 са клиниките в страната, които извършват ин витро процедури.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay