Започва Националната кампания на KWIAT за профилактика на детското зрение

Момичетата от Федерацията по художествена гимнастика са лица на кампанията

Започва Националната кампания на KWIAT за профилактика на детското зрение

"Кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение”, която обединява усилията на оптичния бранш и водещи институции, ще се проведе в цялата страна от 1 септември до 31 октомври 2017 г. Инициативата се реализира с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката и над 150 оптики и медицински центрове в България. Кампанията ще популяризира необходимостта от редовна профилактика на детското зрение и ще даде възможност на деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. да преминат безплатен скрининг на очите в оптики в цялата страна, както и локални инциативи в различни точки на България, включващи безплатен скрининг и изпращане на екипи от специалисти. Целта на скрининга е да бъдат идентифицирани децата, които имат някакъв проблем със зрението и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог.

По време на гореспоменатите локални инициативи скринингът ще се извършва със специален апарат (авторефрактометър), предоставен от Essilor.

Започва Националната кампания на KWIAT за профилактика на детското зрение

Кампанията се провежда за четвърта поредна година и предвижда да достигне до над 2000 училища в страната чрез 28 Регионални инспекторати по образованието. Петте най-големи спортни федерации в България (Федрация по борба; Федрация по Спортна гимнастика; Федерция по художественна гимнастика; Федерация по лека атлетика; Федерация по баскетбол и Федерация по волейбол) ще разпространяват информaционни материали за кампанията в около 350 спортни съоражения на територията на цялата страна. 

Новите грации на България, които не веднъж вече защитиха титлата "златните момичета” (Симона Дянкова, Елена Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс) заедно с красивите ни индивидуални състезателки по художествена гимнастика - Невяна Владинова и Катрин Тасева са лица на кампанията и заснеха фотосесия в нейна подкрепа. Във фотосесията се включи и неповторимата Илиана Раева, която засне и видео, в което заедно с момичетата, апелира към всички родители да не пренебрегват редовната профилактика на зрението на децата.

Започва Националната кампания на KWIAT за профилактика на детското зрение

Кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение тази година отново се фокусира върху спорта.  Доказано е, че спортуването е особено важно за развитието на зрението при децата. Координацията на тялото е пряко свързана със зрителните възприятия, а за да се развият те правилно, движението има първостепенно значение. Спортът развива в децата реалните им усещания за пространствена ориентация, за разлика от плоските екрани, които не дават реално изображение и създават предпоставка за лъжливи преценки.

Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити (те самите не знаят, че не виждат добре) и в училищна възраст тези състояния биват тълкувани нерядко погрешно като недостиг на внимание, свръхактивност, неспособност за учене и др. Г-н Павел Цветков, управител на KWIAT, в качеството си на специалист в оптичния бранш и инициатор на кампанията, апелира към родителите с това, че: "Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за корекции намаляват и изчезват. Затова  профилактиката на детското зрение е изключително важна и ролята на родителите е от първостепенно значение.”  

Започва Националната кампания на KWIAT за профилактика на детското зрение

В рамките на кампанията е предвидена специална анкета (съгласувана със специалисти – офталмолог, оптометрист и оптик), която да бъде попълвана от родители онлайн на адрес: www.kwiat.bg и в оптиките, където се извършва безплатен очен скрининг. Тя ще спомогне за набирането на статистика и информация относно очното здраве на българските деца.

Широко разпространено е мнението на специалистите в грижата за очното здраве, според които проблемите със зрението при децата ще стават все по-актуални предвид сериозното навлизане на новите технологии във всекидневните занимания, свързани с учене и свободно време при деца и младежи.

Какво обаче представлява скринингът?

Скринингът позволява чрез тестове, осигурени за всички, които биха могли да бъдат в риск от развиване на дадено заболяване, да се определят онези с по-висок риск и да им се предложи допълнителна информация, доуточняващи изследвания и ако е необходимо, лечение.

Обърнете внимание на зрението на вашето дете - то е безценно! Задължително веднъж годишно правете очен скрининг или преглед при офталмолог.

 

 

 

 

Станете част от  Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay