Защо сме склонни да се връщаме при токсичния си бивш

Защо сме склонни да се връщаме при токсичния си бивш

Понякога решаваме да дадем втори шанс на токсичната връзка, надявайки се този път нещата да са различни. Дали защото се чувстваме самотни, лесно е, потискаме негативните спомени или просто защото сме заслепени от любовта, ние отпускаме предпазливостта си и решаваме да се съберем, дори когато логически няма смисъл.

Но защо го правим? Ето какво казват експертите!

Лесно и познато

Да се върнете с бившия си е най -лесното нещо, което можете да направите. Вие и вашият партньор познавате желанията си, любимите си храни и напитки, навици и недостатъци. Лесно да се върнете към нещо, с което вече сте запознати. Според експертите, ние свикваме с болката, причинена от партньора ни и знаем, че не ни очакват неочаквани изненади. Съзнателно се примиряваме с това, че вероятно ще пострадаме отново.

Не можете да се справите със самотата

Раздялата не е лесна. От нищото се озовавате сами и този специален човек, който ви утешава най-много, вече не е до вас. През цялото време поставяте под съмнение решението си да скъсате с човека, когото обичате, да мислите за всички щастливи моменти и хубавите неща, които вашият партньор е направил за вас, да пренебрегвате лошите неща и защо изобщо сте скъсали с партньора си. Хората се страхуват да не останат сами и да започнат нова връзка с някой друг. Те смятат, че би било по-добре да са с човека, който ги е наранил, отколкото да са съвсем сами.

Емоциите ви поглъщат

Раздялата е драматична и често ни кара да се чувстваме разбити отвътре. И най-лошото е, че последиците от раздялата ни плашат, докато не преодолеем партньора или докато не решим, че трябва да прекратим страданията си и да се върнем при него. Когато сме прекарали известно време далеч от партньора си, е лесно да идеализираме добрите спомени и да пренебрегнем лошите. Често несъзнателно потискаме негативните спомени, за да се предпазим от повторно преживяване на травма.

Мислим си, че той ще се промени

Идеята за "заслепяване от любов" често е вярна. Понякога забравяме за гордостта и принципите си и просто се предаваме на тази нереалистична надежда, че нашият партньор ще се промени към по-добро. Можем да дадем на бившия си още един шанс и да му се доверим, когато ни уверява, че ще променят поведението си, и въпреки че дълбоко в себе си знаем, че това е много малко вероятно, чувствата е по-силна от логиката ни. Но в действителност хората рядко променят вродената си природа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay