Защо стандартите за красота са такива, каквито са днес

Защо стандартите за красота са такива, каквито са днес

Може да се каже, че днешните стандарти за красота казват, че от жените се очаква да носят грим в ежедневието си, да тренират във фитнес залата, да бъдат слаби, но с извивки на правилните места и да бъдат вечно млади. Това, което прави настоящето по-различно от миналото, е, че можем да покажем и своята уникалност, тъй като обществото стана по-широкоскроено. Всички тези тенденции са повлияни от историята и технологичното развитие, за които ще ви разкажем. 

Ето от къде идват стандартите за красота:

1. Телевизията и киното промениха начина на използване на грима

През 50-те години са започнали да се използват повече гримове като фон дьо тен, очна линия и руж. Това било време, когато цветните филми ставали популярни и жените започнали да копират тези звезди от големия екран. Актриси като Клара Боу, Елизабет Тейлър и Мерилин Монро са едни от най-популярните.

Оттогава гримът е огромна част от живота на толкова много жени. Всъщност се смята, че глобалната грим индустрия струва около 640 милиарда долара през 2020 г.

2. Идеалната форма на тялото е повлияна от известни личности

Днешната идеална форма на тялото е пясъчен часовник: тънка талия и слаби крака и голямо дупе и гърди. През 50-те и 60-те години на миналия век се заражда идеята, че по-слабите тела са по-здрави и привлекателни. Икони за красота като Брижит Бардо, Одри Хепбърн и София Лорен повлияха значително на този идеален тип тяло.

По-късно видът на модел, с "размер 0" от 90-те години, наложен от Наоми Кембъл, Кейт Мос и Клаудия Шифър, стана модерен. Тези тенденции съществуват и до днес като една идеална форма на тялото- женското тяло трябва да бъде слабо, но с извивки. 

3. Фитнесът идва на мода през 80-те години

От 80-те години на миналия век жени като Джейн Фонда направиха фитнеса популярен. Днес социалните медии насърчават жените да влязат във форма и да бъдат слаби. Това се изразява в тонизирани мускули, повдигнати дупета и плоски кореми.

Това обаче има и недостатък, главно поради днешния натиск в социалните медии. Вместо да насърчава по-здравословен начин на живот, проучване показа, че това може да повлияе негативно на психичното здраве на много жени.

4. Photoshop промени начина, по който виждаме себе си

Днес има голям натиск върху хората заради това колко перфектно изглеждат нашите идоли. Днес имаме широка гама от грим и продукти, които обещават да прикрият и премахнат "дефектите" като стрии, целулит и "несъвършенства" на кожата като витилиго и рождените белези.

Поради изобретяването на Photoshop, идеалното тяло е все по-невъзможно да се постигне. През последните 25 години технологиите станаха толкова напреднали, че понякога е трудно да се каже кога всъщност една снимка е истинска и кога е обработена. 

5. Обществото става все по-широкоскроено

Днес има по-голямо приемане на всички наши форми и цветове на тялото. Особено в модата се наблюдава промяна, която включва модели от различни етнически произход, представляващи различни известни марки. Марки като Fenty Beauty на Rihanna дадоха на хората лесен достъп до грим за различните тонове на кожата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay