5 прични да предпазваме и скалпа си от слънцето

5 прични да предпазваме и скалпа си от слънцето
Canva

Здравият скалп е от съществено значение за цялостното здраве на косата ви и цялостното благосъстояние. Ето пет причини, поради които трябва да защитавате скалпа си от слънцето:

Слънчево изгаряне

Точно както кожата ви може да получи слънчево изгаряне, така и скалпът ви може да пострада. Слънчевото изгаряне на скалпа може да причини болка, зачервяване, подуване и дори мехури. Може също така да направи скалпа ви по-чувствителен и податлив на увреждане с течение на времето.

Рак на кожата

Както всяко друго място на тялото ви, скалпът ви е изложен на риск от развитие на рак на кожата, включително меланом, най-опасната форма на рак на кожата. Редовното излагане на слънце увеличава риска от развитие на тези видове рак.

Косопад

Прекомерното излагане на слънце може да доведе до загуба на коса. Това може да се дължи на увреждане на космения фоликул, което може да спре растежа на косата и евентуално да доведе до оплешивяване.

Сърбеж и пърхот

Слънчевото изгаряне на скалпа може да причини сърбеж и дразнене, което може да доведе до пърхот. Освен това, постоянното излагане на слънце може да наруши естественото производство на масло на скалпа ви, което може да доведе до сухота и пърхот.

Състаряване

Продължителното излагане на слънце може да ускори процеса на стареене на скалпа ви, което води до фини линии, бръчки и загуба на коса.

За да защитите скалпа си от слънцето, носете шапка, използвайте продукти със слънцезащитен фактор SPF50+ за коса и скалп и избягвайте да прекарвате дълго време на слънце, особено между 10 сутринта и 4 следобед, когато слънчевите лъчи са най-силни.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay