7 начина да се справите с есенните алергии

7 начина да се справите с есенните алергии
pixabay

Макар че повечето хора свързват пролетта с алергиите, това определено не е единственият сезон, който причинява неприятни алергични реакции. 

Ако забележите, че започнат да се проявяват симптоми на алергия и през есента, възможно е да имате алергия към цветен прашец и към други типични за есента неща. Различните растения отделят прашеца си по различно време през годината, така че е съвсем нормално да имате симптоми на алергия и през есента. 

Ето няколко съвета как да се справите с есенните си алергии: 

Дръжте прозорците затворени

7 начина да се справите с есенните алергии pixabay

Макар че свежият въздух е страхотен и може привидно да ви накара да се чувствате по-добре, избягвайте отварянето на прозорците вкъщи, както и шофирането със свалени прозорци. По този начин сте в пряк контакт с полените, които ви причиняват дискомфорт и симптомите ви ще се влошат. 

Циркулацията на въздуха е важна, но е препоръчително да използвате климатик за целта, тъй като той пречиства въздуха преди да го вкара в помещението. 

Не прекарвайте твърде много време на открито 

7 начина да се справите с есенните алергии pixabay

Есента може да се определи като най-красивият сезон и разходките навън са изключително приятни, но е добре да ги избягвате, ако имате алергия. Можете да проверявате нивата на полени във въздуха в интернет и когато са прекалено високи, просто избягвайте излизането навън. 

Премахвайте полените от себе си веднага щом се приберете вкъщи 

7 начина да се справите с есенните алергии pixabay

Всеки път когато излезете навън алергените полепват по дрехите и косата ви, така че е изключително важно да ги премахнете веднага щом се приберете вкъщи. Свалете дрехите си още на входа на жилището и веднага вземете душ. Така ще бъдете сигурни, че алергените няма да влязат в дома ви и да продължат да ви тормозят. 

Избягвайте занимания като косене на трева и събиране на листа

7 начина да се справите с есенните алергии pixabay

Един от най-често срещаните алергени е мухълът, който често се намира в красивите паднали есенни листа. Когато листата паднат от дървото, а след това завали дъжд, често се образува плесен по падналите листа. За да избегнете неприятните симптоми на алергията към плесен, избягвайте събирането на сухи листа, както и други подобни градинарски задължения. 

Избърсвайте козината на домашния си любимец след разходка 

7 начина да се справите с есенните алергии pixabay

Както вече споменахме, по косата и дрехите ви се задържат полени, които обострят симптомите на алергията. Същото важи и за козината на кучетата. За да предотвратите попадането на полени в дома ви, избърсвайте козината на кучето си след всяка разходка. 

Някои храни могат да предизвикат есенни алергии

7 начина да се справите с есенните алергии pixabay

Някои хора, които са алергични към цветен прашец, може да открият, че получават сърбеж в устата, когато ядат пъпеши, пресни моркови или дори синапено семе. Това състояние е известно като "орален алергичен синдром" и се случва в резултат на протеини в тези храни, които приличат на протеините в прашеца. 

Ако забележите, че това се случва и при вас, избягвайте консумацията на тези храни. Добре е също да се консултирате с алерголог, за да установите точно каква алергия имате. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay