8 части на тялото, за които не знаем нищо

А са жизненоважни

8 части на тялото, за които не знаем нищо

Човешкото тяло е цяла вселена със собствени закони и загадки, много от които все още не сме разкрили.

Днес ще ви разкажем за 8 важни части на тялото, на които често не обръщаме внимание.

1. Анатомична паничка

Ако изпънете китката си, ще видите малка триъгълна яма в основата й. Лекарите я наричат "анатомична паничка". Това е и мястото, където винаги можете да усетите биенето на радиалната артерия, дори ако пулсът е слаб - артерията тук е защитена само от кожата и съединителната тъкан.

2. Палецът на крака

Всички знаем къде е, но малцина се замислят, че това е една от най-важните части на тялото. Поради особената форма на палеца на крака, можем да ходим изправени, което е една от основните разлики между хората и животните.

3. Глабелата

Обзалагаме се, че дори не сте си помисляли, че малката част от кожата между вашите вежди има своето име.

И все пак има: глабела. Това е важна част от тялото ви, която ви помага лесно да проверявате рефлексите си по всяко време. Докоснете пръста си няколко пъти между веждите си. Ако вашите рефлекси са добре, ще почувствате леко напрежение в очите си и ще искате да мигате.

4. Френулум на езика

Тази малка гънка под езика ви има важна функция: фиксира езика в устата и го прави по-малко гъвкав. Тази способност предотвратява глосоптозата - спонтанно поглъщане на езика. Това е особено важно за новородените бебета, които все още не могат да контролират тялото си.

5. Трагус и антитрагус

Един особен факт: имената на тези малки издутини в ушите ни идват от латинската дума траго - "коза".

Трагусът ни помага да чуваме звуци, които идват отзад, усилвайки ги и откривайки техния източник. Антитрагусътт прави същото и със звуци, идващи отпред.

6. Сливици

Много от нас са преживели рутинна операция като деца за премахване на сливиците. Това създава илюзията, че те са нещо като апендиксът: елементарен и ненужен орган. Но това не е вярно. Сливиците са първата бариера, която ни предпазва от бактерии и вируси, като секретира лимфоцити. След като бъдат извадени, тялото все още има други защитни механизми, но със сливиците е по-безопасно.

7. Кожичките на ноктите

Всеки, който е ходил поне веднъж на маникюр, е чувал думата "кожички". Това е твърда кожа, която се намира на границата между нокътя и пръста. Често хората изрязват кожичките си, за да имат перфектен маникюр, но по този начин рискуват много.

Кожичките имат наистина важна функция: защитават ръцете ни от бактерии, които са особено разпространени в големите градове. Ако бактериите попаднат в тялото ви, чрез малка раничка, направена при рязането на кожичките, миенето на ръцете няма да ви спаси.

8. "Филтърът"

Повечето специалисти твърдят, че филтърът се е развил при хората в праисторически времена и е играл ролята на усилвател на миризмите. Днес не се нуждаем от такова добро усещане за миризма, но филтърът все още е там, за да ни напомня за нашите корени.

В допълнение, лекарите могат да определят здравословното състояние на нероденото бебе по формата на тази част на тялото. Понякога неправилно оформеният филтър показв аутизъм или други състояния.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

 

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay