9 начина да накарате храносмилателната си система да работи гладко

9 начина да накарате храносмилателната си система да работи гладко

Когато ядем много зеле, може да имаме крампи и проблеми с газовете. Това се случва поради захар, която не може да бъде усвоена от стомаха ни. Но като правите определени йога пози или спите на лявата страна, можете да подобрите циркулацията и храносмилането. Нека не забравяме, че нашето емоционално състояние също има нещо общо с това. Всъщност високите нива на стрес или безпокойство могат да нарушат храносмилателната ни система, както показват проучванията.

Ето 9 начина, по които можете да накарате храносмилателната си система да работи гладко:

1. Спете на лявата си страна

Стомахът и панкреасът са разположени от лявата страна на тялото и са част от храносмилателната система. Лягането на тази страна позволява на храната от стомаха ви да преминава по-лесно към тънките черва. Това също така засилва освобождаването на панкреатични ензими, които са отговорни за разграждането на храната. Спането на лявата страна също намалява шансовете да страдате от киселини.

2. Яжте повече фибри и ферментирали храни

Фибрите помагат да се поддържат изхожданията редовни и нормални. Повечето храни с високо съдържание на фибри също са с ниско съдържание на захар, мазнини и калории, така че обикновено са по-здравословни. Овесът, бобът или плодовете са добри източници на фибри. Можете също да добавите ферментирали храни към вашата диета. Обикновеното кисело мляко съдържа пробиотици, които са полезни за червата. Най-често срещаните са бифидобактериите и лактобацилите, които могат да подобрят някои храносмилателни проблеми и да намалят симптомите на синдром на раздразнените черва.

3. Избягвайте храни, които са трудно смилаеми

Мазната храна като чийзбургери, пържени картофи или пица може да ви накара да се чувствате подути в продължение на много часове, защото им е необходимо повече време, за да бъдат усвоени от тялото. Този тип храна може също да увеличи стомашните газове, спазми или лошо храносмилане. Това също може да повлияе на способността ни да се фокусираме, затова е добре да имаме добре балансирана диета, базирана на плодове, зеленчуци и чисто месо.

Но бъдете внимателни: някои зеленчуци като зеле могат да причинят проблеми с газовете, тъй като съдържат рафиноза, сложна захар, която не може да бъде усвоена от стомаха. 

4. Не се разсейвайте, докато се храните и винаги яжте седнали 

Когато се храним, докато ходим, сме склонни да консумираме повече, защото губим представа за количеството храна и стомахът ни се изпразва по-бързо. Когато се храним седнали, кръвообращението ни се подобрява. Дори храненето с кръстосани крака има повече предимства, защото облекчава кръвното налягане около сърцето ни и дава възможност за правилното усвояване на храната.

5. Водата помага при запек

Водата помага за разграждането на храната, която ядем, така че тялото да усвоява по-добре необходимите хранителни вещества. Въпреки общото убеждение, че не е добре да се пие вода по време на хранене, това всъщност не е вярно. Водата помага на храносмилането и е много полезна, ако страдате от запек. Пиенето й по време на хранене също може да повлияе на размера на порциите ви.

6. Опитайте различни йога пози

Йогата увеличава нивото на циркулация в определена област, така че можете да вмъквате 15 минути разтягане всеки ден в ежедневието си, за да подпомогнете храносмилането. Също така е много релаксиращо за тялото. Сутрините са идеалното време за йога, но не се опитвайте да правите тези пози веднага след като сте се нахранили. В противен случай ще ви стане лошо.

7. Яжте в определени часове всеки ден

Това определя нашия вътрешен часовник и телата ни ще знаят точно кога трябва да се осъществи храносмилането. Храненето нередовно може да увеличи рисковете за здравето и може да доведе до няколко излишни килограма. Ако графикът ви е прекалено натоварен, опитайте се да приготвите храната си предварително и да се храните в едни и същи часове в офиса.

8. Медитирайте и контролирайте стреса 

Ако сме стресирани, тялото усеща натиска и забавя храносмилането. Това води до подуване на корема, спазми, лошо храносмилане или запек. Също така може да има обратен ефект и да ускори храносмилането, причинявайки чести ходения до тоалетната.

Когато сме подложени на силен стрес, може да имаме повишаване или намаляване на апетита. Нито едното, нито другото не е полезно за нашето здраве, затова опитайте да медитирате. Не се опитвайте да бъдете Супермен и помнете, че вашето здраве е по-важно от всичко.

9. Опитайте с метода на дишане 4-7-8

Той може да управлява желанието ни за храна, да подобри съня, да намали нивата на тревожност и да контролира емоционалните реакции. Всичко, което трябва да направите, е да вдишате за 4 секунди, да задържите дъха си за още 7, след което да го освободите напълно за 8. Препоръчително е да направите това общо 4 пъти. 

Не забравяйте да слушате нещата, които тялото ви се опитва да ви каже. Ако симптоми като лоши спазми, болки в стомаха или силно подуване продължават няколко дни, винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay