9 симптома на непоносимост към глутен

9 симптома на непоносимост към глутен

Глутенът може да бъде жесток. Той е част от най-хубавите неща в живота- хляб, макаронени изделия и всичко тестено. Но за съжаление голям процент от хората имат непоносимост към него. 

Глутенът е протеин в пшеницата, ръжта и ечемика - и може да бъде труден за храносмилане за някои хора. Най-голямата група са хората, които имат целиакия, автоимунно заболяване, при което консумирането на глутен причинява трайно увреждане на тънките черва.

Но има и друга група хора, които имат непоносимост към глутен, а не целиакия. 

Тези хора, които могат да представляват 0,5 до 13% от населението имат същите симптоми на целиакия, но не показват никоя от физиологичните промени като увреждане на тънките черва и недохранването.

Непоносимостта към глутена се диагностицира, след като бъде изключена целиакията, чрез кръвен тест и ендоскопия. Ще ви представим 9 симптома на глутеновата непоносимост:

1. Не можете да ядете спагети, без да имате болки в корема след това

Или хляб. Или кексчета. Болките, гаденето и спазмите са сред  най-често срещаните симптоми на глутеновата непоносимост.

2. Супер подути сте

Подуването може да бъде причинено от толкова много неща - от хормони до боб. Но ако не усвоявате правилно глутена, стомахът ви може да се подува страшно много.

3. Кожата ви е суха и люспеста

Въпреки че няма научни изследвания, които да подкрепят това, много хора с чувствителност към глутена съобщават, че имат кожни състояния, включително супер суха кожа, обриви, акне и екзема.

4. Отслабвате без да го искате

Нежеланата загуба на тегло е един от основните симптоми на заболяването целиакция, защото когато червата са повредени, не усвояват правилно храната, която ядете.

При глутеновата непоносимост не се забелязва увреждане на червата, но все пак води до по-малко хранене, което може да причини отслабване. 

5. Просто не можете да се концентрирате

Чувствителността към глутена може да бъде неврологично заболяване. 

6. Чувствате се унили често

Промяната на настроението или усещането за депресията и безпокойството след консумация на храни, съдържащи глутен е симптом при хората с непоносимост към глутена.

7. Имате проблеми с изхождането

Имате постоянен запек или постоянна диария. Тези проблеми са типичен признак на глутенова непоносимост. 

8. Имате проблеми с паметта

Един от основните неврологични симптоми, съобщени от пациенти с чувствителност към глутен, е "мозъчната мъгла" или просто чувството, че не могат ясно да мислят и имат проблеми да си припомнят нещата.

9. Умора

Диетата е изключително важна за енергийните ви нива. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay