Влияят ли въглехидратите на акнето?

Влияят ли въглехидратите на акнето?
Canva

Връзката между консумацията на въглехидрати и акнето не е напълно ясна и е обект на научни изследвания. Има хора, които съобщават за подобрение на състоянието на кожата си, като ограничават въглехидратите, но това може да бъде индивидуално и не винаги се отнася за всеки.

Някои теории предполагат, че високата консумация на храни с висок гликемичен индекс (като белият хляб, захари и бързи въглехидрати) може да стимулира производството на инсулин, което от своя страна може да повлияе на нивата на определени хормони, свързани с акнето. Спазването на диета с нисък гликемичен индекс (която включва по-сложни въглехидрати) може да бъде опит за подобряване на състоянието на кожата за някои хора.

Въпреки че връзката между въглехидратите и акнето все още е предмет на научни изследвания и не е напълно ясна, е предложено някои начини, по които въглехидратите може би влияят на акнето. Важно е да се отбележи, че тези аспекти са предмет на дебат и изследвания и не са универсални за всички хора. Вотът включва предположения и предположителни механизми:

Гликемичен индекс и инсулин: Храни с висок гликемичен индекс, като захари и бързи въглехидрати, могат да повишат нивата на кръвната захар и инсулин. Има теории, че този висок инсулин може да увеличи производството на мазнини в себореичните жлези на кожата и да допринесе за развитието на акне.

Възпалителни процеси: Някои храни с висок гликемичен индекс могат да стимулират възпалителни процеси в организма. Възпалението е свързано с различни кожни проблеми, включително акне.

Въглехидрати и хормони: Въглехидратите могат да влияят на хормоналния баланс в организма. Високите нива на инсулин и инсулиноподобни растежни фактори (IGF) могат да влияят на производството на други хормони, които са свързани с акне.

Промени в състава на себума: Въглехидратите могат да влияят на състава на себума, мастната субстанция, която подмазва кожата. Промени в състава на себума могат да допринесат за запушването на порите и развитието на акне.

Въглехидратите и микробиома на кожата: Някои изследвания показват, че диетата може да влияе на микробиома на кожата. Промени в микробиома могат да допринесат за развитието на различни кожни проблеми, включително акне.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay