Как да ограничите солта в менюто си

Как да ограничите солта в менюто си

Солта е подправката, която може да направи едно ястие ужасно вкусно, но прекалената й употреба може да го направи негодно за консумация. Попитайте всеки готвач и той ще ви каже колко е важна солта за вкуса на ястието.

Въпреки това, както всека друга храна, солта е най-добре да се консумира в умерени количества. Но всяко нещо в плюс има по-голяма вреда, отколкото полза. Световната здравна организация препоръчва консумацията на само 5 грама сол дневно, което е около една чаена лъжичка на ден. Често обаче сме склонни да надхвърляме тази граница. Прекомерната употреба на сол е нецелесъобразна поради редица причини, тъй като води до задържане на вода, което води до много здравословни проблеми.

Тялото ви може да се почувства ужасно след цялостната дехидратация, която също може да е резултат от многото употреба на сол. Тя може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания, висок холестерол, инсулт и бъбречни заболявания.

Но как да ограничите солта в менюто си? Добавете аромат, а не сол. Кой казва, че солта е единственият начин да добавите вкус към ястието. Изберете алтернативни овкусители като лимон, черен пипер и риган. Тези подправки подобряват вкуса, без да надделяват над него.

Добавяйте сол към храната след приготвянето й, а не по време. Това придава по-солен вкус в последствие. Така ще намалите количеството сол, което ползвате във всяка рецепта.

Някои храни съдържат повече сол, отколкото се препоръчва за вас. Внимавайте за скритите източници на сол. Приемът на храни като кисели краставички, сосове, лютеници, чипс трябва да бъде намален.

Най-добрият начин да намалите солта е да не добавяте първо нея в храната. Много хора първо добавят солта в тестото, дори в тестото за сладкиши. Но това е ненужно, тъй като маскира естествената сладост на храната.

Променете навиците си! Избягвайте солта, където е възможно, особено в салати, плодове и извара. Някои храни е най-добре да са натурални и може да имат дори по-добър вкус без сол, отколкото можете да си представите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay