Как да разпознаете хемороидите

Как да разпознаете хемороидите

Имате болка в дупето? Най-вероятно имате хемороиди – подути вени около ануса, състоянието се характеризира със сърбеж или болка – в един или друг момент.

Какво ги причинява? Винете запекът, който може да ви накара да се затрудните в изхождането, напрягайки околните съдове и вени, което води до възпаление. Хората, чиято работа е свързана с постоянна работа на стол, също могат да бъдат измъчвани от хемороиди по същата причина. Стоенето, също като напъването, може да възбуди вените около ануса. Бременните жени също са особено засегнати от проблема. Това може да се дължи на запека, притока на кръв и повишеното налягане в таза от нарастващия корем.

А какви са признаците на хемороидите? Въпреки че проблемите с тях не са лесно забележими, ако имате външни хемороиди – бучки, които са в или около ануса ви, може да успеете да ги забележите. В противен случай може да усещате подутини, когато се избърсвате. Често бихте забелязвали и капчици кръв по тоалетната хартия.

Как да се справите с проблема? Най-добре е да стигнете до корена му и да лекувате не само симптомите, но и основната причина. Ако имате запек, това означава, че е време да промените диетата си. Запасете се с храни като малини, ябълки, зеле, пълнозърнест хляб, леща, боб и ядки, защото са ви нужни много фибри. Ограничете времето, което прекарвате в тоалетната, така ще избегнете излишното напъване.

Ако работата ви е свързана със стоене на бюро, не забравяйте да си правите почивки на всеки 15 минути, дори ако това означава да станете да си налеете вода или да се разходите наоколо. Постоянното седене може не само да причини хемороиди, но и да раздразни тези, които вече имате.

Можете да намерите облекчение и с лекарствени средства. Но те трябва да ви бъдат предписани от специалист. Ако проблемът пречи на ежедневието или нещата там долу се влошават, поговорете с лекаря си дали е възможно да се подложите на терапия, с която да намалите дискомфорта или многото кървене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay