Колко вода трябва да пиете? Обикновено губим около два литра и половина течности на ден чрез изпотяване, дишане, урина и изпражнения. Така че ежедневно трябва да пием най-малко 6-8 чаши вода. Можете да консумирате и кофеинови напитки, но трябва да внимавате с тях, защото имат диуретичен ефект, който ви кара да губите течности. Плодовият сок и смутитата също се броят, но трябва да бъдат ограничени, защото съдържат много захари.
Специфичните нужди на човек за вода варират зависимост от възрастта, килограмите, пола и нивото на физическа активност, както и факторите на околната среда, включително температура и влажност, и двете от които ускоряват загубата на вода през кожата.
Пиенето на вода в горещ летен ден може да не е най-желаното нещо, но топлите напитки всъщност могат да помогнат за регулиране на телесната температура. "Термогенните" храни (лют пипер, черен пипер и др.) също повишават телесната температура, тъй като стартират метаболизма ви. Това насърчава изпотяването, което има охлаждащ ефект.
С какво да се храните? Храните представляват около 20-30% от приема на течности и има някои, съдържащи повече вода от други – ягоди, краставици, тиквички, целина, маруля, пъпеш, диня и др. Рецепти с високо съдържание на течности могат да помогнат за нивата на хидратация. Супи, яхнии и каши са добри примери.
Почивайте! Когато става въпрос за добър сън, обикновено се говори за правилното хранене преди това. Но когато времето е горещо, вероятността жаждата да ви събуди е много голяма. Много хора спират да пият течности вечер, защото не искат да прекарат нощта в тоалетната, но дехидратирането също може да доведе до събуждане, така че се уверете, че не сте жадни и имате чаша вода до леглото.
Има ли храни, които трябва да избягвате? Някои храни изискват повече усилия от организма, за да бъдат смлени – тези с високо съдържание на протеини, захари и фибри генерират повече телесна топлина. Един от начините да се избегне ефектът е да се добави сокът на цитрусов плод към маринатата за месо, за да се разгради протеиновата структура, да се накиснат бобовите зърна предварително, за да бъдат влакната им по-смилаеми.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 0 |