Какво представляват келоидните белези?

Какво представляват келоидните белези?

Белезите често се романтизират като доказателство за нашите бойни рани и знак за сила. Разбира се, времето лекува всички рани - но понякога все още оставя след себе си белег, който сякаш не изчезва. Справянето с белези, независимо дали става въпрос за белег от акне, хипертрофичен белег или повдигнат белег, може да бъде неприятно. 

Що се отнася до келоидните белези, които са специфичен вид повдигнат белег, който някои хора развиват в резултат на прекалено агресивен лечебен процес, не е толкова просто, колкото да нанесете крем и да наблюдавате как белегът изчезва с течение на времето. Ако не се лекува от дерматолог, келоидният белег може да стане по-голям и по-видим, така че е важно да започнете лечение по-рано. И благодарение на текстурата си, не се покрива лесно с коректор, което го прави още по-важно да се третира възможно най-скоро.

Келоидите се появяват по-често при тези с по-тъмни тонове на кожата и те обикновено се образуват постепенно, с течение на времето. Те често се развиват в области на тялото, включително ушите, шията, раменете, гърдите и гърба. 

Какво е келоид?

Келоидът е белег, който е излекуван с излишък от колаген, което води до повдигнат или релефен белег. Той е по-голям и по-широк от първоначалното нараняване или рана на кожата и продължава да се образува след заздравяването на раната.

По същество, келоидните белези са доброкачествени тумори. Те обикновено не се разпространяват в други части на тялото, но растат локално и обикновено имат силен генетичен компонент. Всеки вид рана може да причини келоиден белег - пиърсинг, татуировки, пъпка или всякакъв вид операция, от съществено значение или козметична. 

Какви са симптомите на келоид?

Келоидът обикновено се диагностицира визуално, но може да бъде сърбящ или болезнен, докато кожата се лекува. Ще изглежда като повдигнат белег с плоска или кръгла (когато е на ушната мида) повърхност без косми, която обикновено е по-тъмна от собствената ви кожа.

Въпреки че повечето хора се оплакват от лек дискомфорт и сърбеж при развитието на келоиди, тези повдигнати белези всъщност могат да бъдат болезнени, ако се развият в областта на гърдите.

Какво може да причини келоид?

Келоидите могат да се образуват след нараняване на кожата, независимо дали става въпрос за случайно нараняване или операция - келоидите обикновено се образуват след пробиване на кожата. Освен това, някои хора са склонни към келоиди, когато сериозното акне се изчисти.

Има такива, които страдат от спонтанни келоиди, които имат генетичен компонент и като цяло засягат гърдите - генетичните фактори определено играят роля. Ако някой от вашето семейство страда от келоиди, шансовете са по-големи да ги развиете и вие. Тези от африкански, азиатски и испански произход са по-предразположени и келоидите обикновено засягат хората на възраст между 10 и 30 години.

Порязване, операция, изгаряне или тежкото акне могат да причинят образуване на келоид, а някои части на тялото, като ушните миди, гърдите и раменете са по-податливи на келоиди. Ако вече сте имали един келоид, шансът да развиете друг е по-голям.

Как се диагностицират келоидите?

Келоидите обикновено се диагностицират от вашия дерматолог, който е в състояние да оцени и определи дали всъщност е келоид, въз основа на външния му вид, историята и местоположението. Хората често бъркат келоиди с хипертрофични белези и правилната оценка от дерматолог ще изчисти всяко объркване.

Ако келоидът изглежда необичайно, вашият дерматолог ще извърши проста биопсия на кожата.

Как трябва да се лекува келоид?

Няма известен лек за келоиди, но ако вече имате такъв, най-доброто лечение е да получите интралезионална стероидна инжекция в зоната от дерматолог. Това ще изглади келоида и може да отнеме няколко лечения за оптимални резултати. Може да се комбинира с криотерапия. Понякога кожата е червена или тъмнокафява след изравняване на келоида и използването на лазер е добър начин за справяне с това.

Понякога големите келоиди трябва да бъдат отстранени хирургично. След това превантивните инжекции със стероиди, както и натиск върху зоната за намаляване на притока на кръв, могат да спрат връщането на келоида. 

Как можете да предотвратите образуването на келоид?

Ранното лечение е от ключово значение за предотвратяване на образуването на келоиди. Овлажняването на кожата ви с богат на антиоксиданти продукт също помага за превенцията, а слънцезащитният крем предотвратява потъмняването на лезията. Ако знаете, че сте склонни към келоиди, избягвате да си правите татуировки или пиърсинг.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay