Помага или пречи кафето на отслабването?

Когато сте на диета обикновено всичко, което ядете и пиете, се преобразява. Може да преминете на супи с ниско съдържание на натрий, постни протеини, пълнозърнести версии на любимите си рафинирани въглехидрати и закуски с ниски нива на захар.

Помага или пречи кафето на отслабването?

Не бихте заменили за нищо на света сутрешната си чаша кафе? Освен ако не посягате към сметана, захар и подсладители, повечето диети позволяват кафето. Но въпреки че то е склонно да бъде етикетирано като добра диетична напитка, изглежда има много объркваща информация относно това дали всъщност може да помогне за загубата на тегло. Предварителни изследвания предполагат, че може да има връзка между приема на кафе и загубата на тегло. Но не бива да увеличавате приема на напитката въз основа на тези проучвания.

Как кафето влияе на загубата на тегло като цяло? Има проучвания, подкрепящи идеята, че пиенето на кафе стимулира загубата на тегло, но не са достатъчни, за да се стигне до определянето им като научен факт. Освен това някои последни проучвания сочат, че има отрицателни ефекти от пиенето на кафе, което може да отмени положителните ефекти.

Изследвания, които сочат, че кафето помага за загубата на тегло:

Кофеинът може да стимулира кафявата мастна тъкан или мазнините в тялото ви, които изгарят калории. Изследователи смятат, че една чаша кафе повишава метаболизма до степен, че се появява активност на мастната тъкан, което води до изгаряне на мазнини и загуба на тегло.

Хората, пили четири чаши кафе с кофеин на ден, забелязали 4-процентно намаление на телесните мазнини. Авторите на проучванията подозират, че това е така, защото пиенето на кафе увеличава метаболитната скорост на човека.

Друго пък изследване показва, че кофеиновият екстракт от чай на мате намалява честотата на напълнява и натрупване на телесни мазнини. Същите резултати не са били наблюдавани с екстракт без кофеин.

Изследвания, които сочат, че кафето пречи на отслабването:

Пиенето на кафе с кофеин е свързано с увеличаването на желанието ви за захар, което означава, че може би ще изберете по-нездравословна закуска по-късно, а това ще попречи на загубата на тегло.

Пиенето на кафе дори шест часа преди лягане може да причини нарушения на съня. А лошият или недостатъчен сън е доста свързан с напълняването.

Колко чаши кафе на ден са допустими? Важно е да пиете по-малко от 400 милиграма кофеин на ден. Така че това може да означава от нито една чаша кафе до четири или пет чаши зависимост от вида кафе.

От всичко дотук можем да направим следния извод – ако обичате да пиете кафе, не се колебайте, но го консумирайте разумно. И не свързвайте невъзможността ви да отслабнете с консумацията на кафе, защото никой не знае със сигурност дали има връзка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay