Солариумите са опасни, но защо все още са популярни?

Солариумите са опасни, но защо все още са популярни?

Мислехме си, че темата за соларуимите вече не е актуална. Изписани са хиляди неща по темата и сме чували стотици пъти колко опасни са. И въпреки всички неща, които знаем, все още има много хора, за които тенът е по-важен от здравето и продължават да използват солариуми. 

Солариумите са сравнително нови, когато става въпрос за редовна практика за разкрасяване. Разработени за първи път през 60-те години, солариумите по-късно стават популярни през 80-те години, а през 90-те години вече са много на брой.

Проучванията и изследванията, проведени през последните няколко десетилетия, по-конкретно показаха колко вредна е тази практика. "Изкуственият тен сега се разглежда като проблем на общественото здраве, което отчита около половин милион нови диагнози на рак всяка година в Съединените американски щати, Европа и Австралия", заявява Световната здравна организация (СЗО).

Какво прави солариумите толкова опасни?

Нормално е да мислим, че 3 или 5 минути в солариума няма да ни навредят. Но се оказва, че има 20% по-висок риск от меланом при някой, който е използвал соларуим само веднъж. Този риск е поне двоен за хората, които са започнали преди 35-годишна възраст.

Ракът на кожата е често срещано явление. Според Британската фондация за кожа и СЗО всяка година се диагностицират над 100 000 нови случая на рак на кожата с почти 18 000 нови случая на меланом, регистрирани през 2018 г. - най -сериозната и потенциално смъртоносна форма на рак на кожата.

Подобно на слънцето, солариумите отделят UV лъчи, които могат да увредят ДНК в кожата ви. Ако с течение на времето се натрупа достатъчно увредена ДНК, това може да накара клетките на кожата ви да излязат извън контрол - водещо, освен че причинява рак, използването на солариуми увеличава риска от слънчево изгаряне и възпаление на очите, а също така ускорява стареенето на кожата.

ДНК на кожните ви клетки са повредени в най-дълбокия слой на кожата (дермата), поради което може да отнеме години, за да се появят истинските ефекти на слънчевите увреждания. По същия начин UV лъчите могат да увредят колагена и еластични влакна в кожата, отговорни за придаването на кожата на гладък и младежки вид.

Най-често срещаните митове за солариумите са развенчани

Ефектът от солариума е същият, като стоенето на слънце

Нека бъдем честни, когато става въпрос за защита от UV лъчи, нито седенето с часове навън, на слънце, нито многократнитесесии в солариума са добри. Използването на солариум не е по-безопасно или непременно еквивалентно на тена на слънце. Може дори да бъде по-вредно, в зависимост от няколко различни фактора като: силата на UV лъчите, колко често използвате солариума и вашата възраст.

Солариумите помагат за придобиване на базов тен

Повечето хора ходят на солариум, за да съберат малко тен преди почивката си, с идеята, че така няма да изгорят, когато отидат на морето, но това, че имате тен не означава, че сте защитени от UV лъчите. Истината е, че няма безопасен тен. 

Солариумът ни дава витамин D през зимата 

Докато витамин D е от решаващо значение за здравословния ни живот, има много по-безопасни начини за поддържане на нивата на витамин D. Солариумите са много опасен начин да си набавите витамин D и определено не е препоръчителен метод.

Могат ли солариумите да намалят акнето?

Въпреки че солариумите могат да ви накарат да се чувствате добре в краткосрочен план, за съжаление те също не са ефективно средство за поддържане на младостта на кожата, тъй като ускоряват стареенето на кожата. За съжаление вярването, че солариумите помагат при акне, също не се подкрепя от проучвания- точно обратното всъщност.

При някои пациенти с по-тежко акне излагането на ултравиолетови лъчи може да влоши състоянието.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay