Фенилефрин срещу псевдоефедрин- каква е разликата между 2-та деконгестанта?

Фенилефрин срещу псевдоефедрин- каква е разликата между 2-та деконгестанта?
unsplash

Фенилефринът – основната съставка в много деконгестанти без рецепта – не действа, заключи консултативен панел на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) по-рано този месец.

Комитетът установи, че пероралните лекарства, съдържащи съставката, са неефективни, но решението не се отнася за спрейове за нос, които включват съединението.

Повече от 240 продукта, одобрени от FDA, съдържат фенилефрин.

Но междувременно, ето какво трябва да знаете за това как фенилефринът се превърна в лекарство, какво влезе в решението на комисията и дали е добре да разчитате на различен, но подобно звучащ деконгестант – псевдоефедрин – ако имате настинка.

Какво представляват фенилефринът и псевдоефедринът?

Фенилефринът е лекарство, което се използва за облекчаване на дискомфорт в носа и запушване на синусите или натиск – това го поставя в клас лекарства, наречени назални деконгестанти.

Медикаментите, съдържащи фенилефрин, се предлагат в течна или таблетна форма; наличен е и спрей за нос с фенилефрин. Лекарството действа, като намалява подуването на кръвоносните съдове в носните проходи, за да улесни дишането през носа ви, когато се справяте с настинка или алергии.

Псевдоефедринът също е назален деконгестант и действа по същия начин като фенилефрина: чрез облекчаване на задръстването на носа и натиска в синусите поради настинки или алергии.

Основните разлики между фенилефрин и псевдоефедрин се крият в тяхната ефикасност, странични ефекти и потенциал за злоупотреба.

Медикаментите, съдържащи фенилефрин, са отговор на хората, злоупотребяващи с псевдоефедрин, който може да се използва за производството на метамфетамин, синтетичен стимулант. 

Поради тази причина се появява необходимостта от друга опция. Тази опция е фенилефрин, но не след дълго изследователите поставиха под въпрос ефективността на лекарството.

Ефективност на фенилефрин

В доклад от 2007 г. екип от изследователи преглежда осем непубликувани проучвания и установява, че фенилефринът изглежда не действа по-добре като деконгестант от плацебо.

Проучването кара FDA да преразгледа ефикасността на съединението. Все пак, използвайки различни изследвания, в крайна сметка се установява, че фенилефринът може да прочисти носа.
 
"Проучванията тогава не бяха добре проектирани и имаха методологични проблеми и нямаше да бъдат приети днес", казва Лесли Хенделс, PharmD, автор на проучването от 2007 г. и почетен професор в колежа по фармация на Университета на Флорида. "Панелът тогава не осъзна проблемите."

В документ от 2015 г. изследователите призовават FDA да преоцени фенилефрина - и най-накрая го направи.

В окончателното си изявление, публикувано този месец, консултативният комитет на FDA заяви, че е прегледал пет проучвания, проведени през последното десетилетие, и единодушно заключава, че оралният фенилефрин не влияе на задръстванията на носа.

"Оралната форма може просто да не се абсорбира достатъчно добре и няма да имате достатъчно висока концентрация в тези кръвоносни съдове в и около синусите, за да се облекчи хремата. Това отдавна е повод за безпокойство."

В изявление FDA казва, че преглежда доказателствата и не е взела решение относно статуса на пероралния фенилефрин. 

Псевдоефедрин

Псевдоефедринът действа по същия начин като фенилефрина - чрез намаляване на подуването на кръвоносните съдове в носните проходи - и доказателствата показват, че е ефективен, когато се приема през устата.

Добра идея е да закупите продуктите с псевдоефедрин, които смятате, че вашето семейство ще има нужда преди време. Наличието на тези артикули под ръка ще ви спести от нощното тичане до аптеката.

Въпреки че псевдоефедринът е отличен деконгестант, той не е подходящ за всеки,

Например запушване на носа, причинено от натрупване на слуз, може да изисква отхрачващо средство.

Назалните деконгестантни спрейове също са много ефективни за лечение на запушване, но не са добър избор за запушване, което продължава повече от няколко дни.

Използването на спрейове за твърде дълго или твърде често може да доведе до спиране на действието на спрея.

Най-ефективното лекарство за свързана с алергия конгестия обикновено е назален стероид. Както за настинки, така и за алергии, най-ефективните лекарства се доставят чрез спрей за нос.

Ако сте объркани кой продукт е най-подходящ за вас, добре е да попитате лекар или фармацевт. Така ще можете да изберете най-подходящото лечение. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay