Златното мляко отдавна се използва като лечебна напитка, известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Наричанo "haldi doodh" на хинди, това е традиционна индийска напитка с корени в аюрведическата медицина. Обикновено се прави с куркума, която е известна със своите лечебни свойства, както и канела, мляко, джинджифил и понякога черен пипер или мед. Черният пипер и мазнините в млякото помагат на тялото да абсорбира куркумина, полезното съединение в куркумата. Златното мляко помга за настинки, болки в гърлото и дори за успокояване на болки в ставите, но сега става все по-популярно заради своите противовъзпалителни и имуностимулиращи качества.
Какви са ползите от златното мляко?
- Укрепва имунитета: Куркумата има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства , които помагат за укрепване на имунната система. Джинджифилът и канелата също имат имуностимулиращ ефект благодарение на своите противовъзпалителни и антимикробни свойства, което прави златното мляко чудесна напитка през сезона на настинки и грип.
- Подобрява здравето на кожата: Антиоксидантите в куркумата помагат за намаляване на възпалението, което може да доведе до по-чиста и по-сияйна кожа. Антиоксидантите също така предпазват от свободните радикали в кожата (нестабилни атоми, които могат да увредят клетките, причинявайки заболявания и стареене), което може потенциално да намали признаците на стареене и акне, когато се консумира редовно.
- Бори се с възпалението: Куркумата е широко известна със своите противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението в тялото. Това е особено полезно за тези с артрит или болки в ставите, според проучване от 2021 г. в BMJ Open Sports and Exercise Medicine.
- Поддържа здравето на мозъка: Комбинацията от куркума и джинджифил в златното мляко е отлична за мозъчната функция. По-специално, проучване установява, че куркуминът подобрява когнитивната функция и може да намали риска от болестта на Алцхаймер.
- Подпомага храносмилането: Куркумата и джинджифилът могат да поддържат храносмилането, тъй като стимулират производството на жлъчка; това помага за ефективното разграждане на мазнините и протеините. Джинджифилът може също така да намали подуването, гаденето и лошото храносмилане. Ето защо чаша златно мляко е подходящо за след вечеря.
0 | 0 |