Изписват лекарства според времето навън

Доза според сезона

Изписват лекарства според времето навън

Сега прегледът при личния лекар включва рутинните неща – вдишване, издишване, оплезване, покашляне... Ако учените от института "Каролинска" в Стокхолм успеят да наложат мнението си обаче, това ще се промени.


Според тях действието на лекарствата се променя според сезоните. Така че не се учудвайте, ако преди да ви изпише нещо, джипито погледне през прозореца. Времето навън обуславя дозировката, която ще трябва да приемете, така че лекарството да действа.


Всъщност това не е плод на предположения, а е научно доказано. Слънчевото въздействие влияе на усвояването на фармакологичните вещества в човешкия организъм. Шведските учени са изследвали 70 000 кръвни проби, взети от 6000 пациента в рамките на една година. Всеки от тях е претърпял трансплантация на орган и е приемал лекарства, потискащи естествената реакция на организма – отхвърлянето на чужди тела.


Оказва се, че в зависимост от сезона, едни и същи медикаменти действат по различен начин на всеки от пациентите. През лятото и дългите слънчеви дни лекарствата се усвояват по-лошо от организма.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay