Изчерпателно за етеричните масла

Ароматните масла в малки шишенца имат огромен ефект върху кожата и косата

Изчерпателно за етеричните масла

Етеричните масла се извличат от растения, посредством дестилация. Те са силно концентрирани и затова трябва да бъдат разтворени преди употреба. Добра основа за тази цел са базовите масла, с които вече ви запознахме.

Можете да ги добавите и към готови шампоани, балсами, кремове и лосиони. Или направо да си закупите продукти, обогатени с етерични масла, като например омекотяващ лосион за тяло, натурален душ-гел или крем за сухи ръце.

Обикновено етеричните масла се продават заедно с листовка, в която е описано в какво съотношение могат да бъдат разреждани.

Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво съдържа терпеноиди, които имат антисептично и противогъбично действие. Това го прави добър съюзник в борбата с кожни проблеми и акне. Дава добри резултати и при лечение на пърхот и себорея.

Масло от розмарин
Богато на антиоксиданти, това масло притежава силно изразено действие при лечение на акне, дерматит и екзема. Също така подобрява кръвообращението на скалпа, насърчава растежа на косата и придава блясък. Добавено към шампоана, то регулира омазняването и има ефект против пърхот.

Масло от лавандула
Това ароматно масло действа регенериращо, освежаващо и тонизиращо, което го прави особено подходящо при кожни раздразнения от различен произход. Добра добавка е към средства против косопад. Притежава и ароматерапевтични свойства.

Изчерпателно за етеричните масла

Масло от бергамот
Подобно на лавандуловото, маслото от бергамот е изключително благоприятно при кожни раздразнения. Много подходящо е за мазна и проблемна кожа, тъй като регулира мастните жлези, избелва и свива порите. Добавено към шампоана, то притежава противопърхотно действие.

Масло от кедър
Приложено върху лицето, това масло действа стягащо, успокояващо и антисептично. Добавено към шампоана пък предотвратява бързото омазняване и спомага за заздравяването на косъма.

Масло от грейпфрут
Изключително богато на витамин С, маслото от грейпфрут притежава силно противовъзпалително действие. Добавено към маска за лице, то нормализира дейността на мастните жлези, освежава и избистря тена.

Масло от лимон
Също като маслото от грейпфрут, етеричният извлек от лимон е пълен с витамин С. Може да го добавяте към всякакви маски за лице и коса. Действа регенериращо, освежаващо и тонизиращо. Притежава лек избелващ ефект.

Масло от копър
Добавено към крем за лице, това масло влияе благотворно върху много суха кожа. Незаменим помощник е в борбата с бръчките. Добавено в лосион за тяло пък притежава антицелулитно действие.

Изчерпателно за етеричните масла

Масло от хвойна
Маслото от хвойна е чудесен избор при при суха и зряла кожа. Ако го добавите към крема си за лице, ще усетите успокояващо и стягащо действие. Също така има и ефект против пърхот.

Масло от лайка
Подобно на маслото от копър, то е добър съюзник в борбата с целулита. Подобрява еластичността на кожата и притежава силно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Розово масло
Един от символите на България притежава силен антисептичен ефект. Подходящо е за всички видове кожа, особено суха и чувствителна. Забавя процесите на стареене и стяга капилярите, което намалява червенината на лицето.

Съветите на jenite
За съжаление, на нашия пазар често се срещат етерични масла с различни примеси, които развалят тяхното качество. Съществува обаче много лесен тест, чрез който да проверите дали маслото, което сте си купили, е чисто. За тази цел капнете малко от него върху салфетка и изчакайте минутка. Ако етеричното масло е истинско, капката се изпарява без да оставя мазна следа. Ако обаче попие и остави петънце, то значи сте попаднали да разреден и некачествен продукт.

За да удължите срока на годност на етеричните масла, добавете към тяхното съдържание няколко капки масло от жожоба.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Не е посочен 21.12.2012|16:11
Тъй като не съм пробвала всичките, а само някои от тях. Ще взема да ги пробвам и без това обичам да се мажа.
18
Не е посочен 21.12.2012|15:06
и аз така викам то като се наблъскани с консерванти и гадости файда,че се мажеш ;)
17
Не е посочен 21.12.2012|14:51
Аз честно казано се затруднявам да намеря качествени, ако някоя дама знае кои са те, да не се срамува да каже! :)
16
Не е посочен 21.12.2012|14:39
Това е едно от най-великите изобретения на човечеството! :)
15
Не е посочен 21.12.2012|14:34
Ползвам маски за лице, но бих се зарадвала на едно по-обстойно спа преживяване :) Особено сега покрай празниците, не бих отказала един Спа-подарък :))
14
Не е посочен 21.12.2012|14:24
Аз ползвам за лице и за коса. Могат да се намерят в аптеките и са на много достъпни цени!
13
Не е посочен 21.12.2012|14:23
Обожавам да се мажа,клепам и както там го наричате с най-различни крамове,масълца и т.н.,само да имам възможност и съм готова за такива преживявания :)
12
Не е посочен 21.12.2012|14:12
Твърде много информация за моята малка глава :) как можеш да избереш най-доброто??
11
Не е посочен 21.12.2012|13:44
Много полезна информация сте ни предоставили остава да си изберем подходящото за кожата ни.
10
Не е посочен 21.12.2012|13:06
Едно време баба Ванга казваше, че всеки народ трябва да се лекува със своите билки.И винаги съм казвала, че единственият неоспорим авторитет в избора на едно етерично масло е собственият ми НОС!
9
Не е посочен 21.12.2012|13:04
От любимия или от профисионалист?
8
Не е посочен 21.12.2012|13:03
страхотни снимки - зарибяват те да ползваш.
7
Не е посочен 21.12.2012|12:35
Завиждам ти,защото аз доколкото знам розовото масло е много скъпо. Така защото,за да се произведе една капка розово масло, са необходими стотици розови листенца.
6
Не е посочен 21.12.2012|11:33
Използвам розово масло, определено има ефект от него. Хареса ми опита със салфетката и ще го направя.
5
Не е посочен 21.12.2012|11:22
не знам , не се интересувам от такива неща , според мен са си за глезени хора ;)
4
Не е посочен 21.12.2012|10:51
Етеричните масла са чудесни,но при свръхчувствителност могат да причинят алергични реакции. Затова в случай на каквито и да било съмнения трябва да се проведат контролни тестове!
3
Не е посочен 21.12.2012|10:41
как ми се иска един такъв ароматен масаж :)
2
Не е посочен 21.12.2012|10:20
Съветът ми хареса. Още довечера ще пробвам със салфетка дали етеричните масла, които имам са качествени и дали да продължавам да си купувам от тях или да ги сменя с други. Много хубав съвет, не го знаех.
1
Не е посочен 21.12.2012|09:31
Много интересно. Аз използвам етерично бадемово масло, понякога арганово и съм много доволна. Това е моя дневен и нощен крем.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay