Йордан Марков - един млад и талантлив изпълнител, вярващ в любовта и в родината

Наскоро излезе и новият му видеоклип към песента "Старата любов"

Йордан Марков - един млад и талантлив изпълнител, вярващ в любовта и в родината

Обичаме да ви разказваме за младите и талантливи българи, които са тук, в страната ни и се борят за мечтите си. Те вярват в тях, вярват в родината, вярват в изкуството и знаят, че могат да променят действителността. Един от тях е и 23-годишният изпълнител Йордан Марков.

Тази година той ще бъде абсолвент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където ще завърши специалност "поп и джаз пеене" в класа на професор д-р Стефка Оникян. Йордан се занимава с музика от ранна детска възраст и е пял в най-различни школи и вокални групи, участвал е и на редица международни и национални конкурси, както у нас, така и в чужбина. Сериозно се занимава с музика от 5-6 години, като за него се създават нови песни, писани от големи композитори, поети и аранжори.

Имахме удоволствието да си поговорим с Йордан и да разберем повече за страстта му към музиката и новите проекти, към които се е насочил.

Ти си млад човек и е малко по-нетипично да харесваш естрадна музика. Как се насочи към нея?
Да, така е, но според мен не е нетипично, има страшно много млади хора, които също харесват и слушат тази шлагерна музика, посещават концерти на техните любими изпълнители. Аз съм от един малък град, израснал съм в Силистра, в едно наистина българско патриархално семейство с ценности, морал, традиции.

Градът ни беше посещаван редовно от големите имена на българската естрада като Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Маргарита Хранова, Васил Найденов, Лили Иванова и много други, и посещавайки техните концерти и участия се запалих по този стил, харесва ми мелодията и посланието в песните, които пеят, посланието в текстовете, описващо техните битки с живота, любовта и музиката. Така реших, че това ще е стила, в който искам да се развивам и аз.

До колко е важен текстът в една песен за теб и държиш ли музиката ти винаги да носи определено послание?
Както казах вече, държа изключително много на това, текста да е стойностен и да има послание към слушателите, както и музиката. Също така това, което пееш, трябва да ти доставя удоволствие, трябва да го пееш, изпълняваш с душа, защото хората усещат, коагато си искрен в посланията на текста и песента.

Много хора си мислят, че е много лесно да се напише някакъв текст или музика или да се изпее, защото в днешно време всеки започна да разбира от всичко, което за съжаление не е много добре. За всяка професия си има хора, които учат точно за това и носят това призвание в душите си. Имам един много любим цитат: "Не всичко опира до имидж, важното е хората да видят същността ви. Музиката ви трябва да изразява тази същност, да показва чувствата ви, иначе просто няма смисъл..."

Йордан Марков - един млад и талантлив изпълнител, вярващ в любовта и в родината

Новата ти песен е кавър на песен на Васил Найденов? Как се осъществи този проект и какво те грабна в парчето?
Живот и здраве тази година между 10 и 19 юли ще представям България на един много голям международен форум – "Славянски базар" в град Витебск в Беларус. Там трябва да изпълня три песни, на български език, на славянски език и интернационален хит. Българската песен, която съм избрал е тази "Старата любов", която е по музика на големият наш композитор Стефан Димитров, по стихове на Богдана Карадочева, а аранжиментът е на един много голям музикант и приятел Пламен Велинов.

Режисьор, оператор и сценарист е Николай Скерлев. В клипът участват актьорите Стефан Германов и Красимира Казанджиева, а младото очарователно момиче е носителката на титлата "Мис Вселена България 2015 година" – Радост Тодорова. Всяка една песен, която съм изпял е повлияна от някаква случка, история от моя живот, така е и с тази песен, в която се разказва за една стара голяма любов, каквато имам и аз в моя живот и която никога няма да се върне.

Пееш за любов и силни чувства, вдъхновяваш ли се от лични преживявания и какво смяташ за това върховно чувство, което е муза за толкова много творци?
Обожавам песните със стойностен текст, разказващ за нечий живот, история или някакво преживяване, било то любовно или житейско. Всяка песен, която съм изпял е повлияна от някакво преживяване в моя живот. Лошото е че имам един много голям недостатък – изключително добър човек съм и хората злоупотребяват с това, а освен това съм и зодия дева и като всеки един артист изпълнител съм много чувствителен и раним. И все така ме влече към бладите и бавните песни, в които човек може да разкрие себе си, да покаже чувствата си и възможностите си като изпълнител.

Музиката е най-великото чувство, което може да изпита човек, тя има силата да събира и разделя, хора, градове, държави, чувства, емоции. Още един любим цитат от стиховете на Евтим Евтимов: "Тя, тя любовта за мен е всичко, тя, тя любовта е в песента. Аз знам, че тя е моят звезден миг, миг от вечността."

Йордан Марков - един млад и талантлив изпълнител, вярващ в любовта и в родината

Трудно ли е за един млад изпълнител да прокара своя път в България с не чак толкова комерсиална музика и имало ли е моменти, в които си искал да поемеш по друг път?
Във всяко едно начинание е трудно, без значение в коя сфера си, дали в бизнеса, културата, икономиката, медицината или други, важно е постоянството и упоритостта. В нашата сфера казват, че всичко е 99% труд и 1% талант. Човек трябва да следва мечтите и целите си независимо колко е трудно и никога не трябва да се отказва от нещо, за което мисли. Аз съм изминал един доста труден и тежък път от малкия град до големия, но въпреки всичко не съм се отказал и не мисля и да се отказвам.

Аз имах възможността да замина да продължа своето висше образование в Московската държавна консерватория, тъй като бях спечелил една наград от един конкурс на име "Шанс" в Русия, но аз отказах и кандидатствах в България и нашата музикална академия, защото искам да съм си в България, да се развивам тук, да пея хубава българска музика, в която да има послание за хората, за семейството, за родината, за общоприетите ценности в живота.

Трудно е в това бездуховно време, да правиш качествена музика. Хората търсят прехраната си и все по-рядко се обръщат към културата, теарите, концертите. Много съм млад още и вярвам, че това нещо ще се промени и ще дойдат едни по-добри времена, в които всичко ще бъде развито, както е било преди години.

А какво ти предстои сега? Какво да очакваме от теб в творчески план?
Както казах предстои ми през лятото конкурса "Славянски базар" в Беларус, за който е необходима много голяма подготовка. Също така в края на месец май на музикалния пазар ще излезе моят първи дебютен самостоятелен албум, който ще носи заглавието "Живот на кръстопът" и ще включва 16 песни писани специално за мен от големи композитори, поети и аранжори в българската естрадна музика като Тончо Русев, Евтим Евтимов, Ваньо Вълчев, Пламен Велинов, Стефан Димитров, Богадана Карадочева, Светослав Лобошки, Мариета Ангелова, Александър Петров, Иван Тенев, Валентин Пензов, Кристиян Янкулов и други. Надявам се и в края на есента да го представим пред софийската публика под формата на голям концерт – шоу.

Вижте видеото към песента "Старата любов"!



14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay