Как да приключите токсична връзка, ако още го обичате

Как да приключите токсична връзка, ако още го обичате

Да разбереш как да напуснеш токсична връзка не е толкова лесно. А ако обичаш все още половинката си – става почти невъзможно. Ако сте били в подобна връзка, знаете точно колко емоционално, физически и психически изтощителна е тя. Но ако токсичната връзка е толкова лоша, защо е толкова трудно да бъде напусната?

Как да разберете дали сте в подобни отношения? Понякога е доста трудно да се различи границата. Често това се дължи на манипулацията, свързана с токсичността на партньора. Друга възможна причина е, че няма никакви физически злоупотреби. Половинката ви може да не ви удря или да не преминава очевидни сексуални граници, но това не означава, че връзката ви е здрава.

Ето някои от признаците на подобна връзка – не ви дава свободно пространство, откъсва ви от приятели, семейство, лични финанси, контролира ежедневието ви, ревнува, взема всички решения във връзката, притиска ви, надсмива ви се, изневерява, унижава, нарушава личното ви пространство, заплашва ви да ви нарани, ако го напуснете, изпраща ви заплашителни съобщения.

Ако тези примери са част от вашите отношения, може би трябва да помислите дали все си струва да се борите за тази любов.

Как да приключите подобна връзка?

Знайте, че заслужавате нещо по-добро. Месеци или години са ви казвали, че не бихте могли да намерите по-добър партньор от съпруга си. Но това не е вярно. Разрушаване на самочувствието е това, което насилниците правят, за да държат жертвите си в капана на връзката. Нека "заслужавам нещо по-добро" стане ваша ежедневна мантра. Напомняйте си това всеки ден. Постарали сте се за връзката си, но често любовта не е достатъчна и трябва да се борите за вашето щастие.

Бъдете сигурни в решението си. Краят на връзките е труден, независимо от обстоятелствата. Напускате живот, с който сте свикнали. Може да има моменти, в които се изкушавате да се върнете, но бъдете сигурни в себе си. Заслужавате някой, който ви обича и уважава.

Прекъснете всички контакти. Един от най-важните моменти е да прекъснете всякакви контакти с бившия си партньор. Поддържането на контакт дава възможност за връщане в познатото русло. Изтрийте номера му. Блокирайте го в социалните мрежи. Избягвайте среща очи в очи. Вместо да живеете в миналото, съсредоточете се върху бъдещето. Бъдете мотивирани за това, което ви очаква.

Бъдете спокойни. Ще се чувствате объркани, влюбени, облекчени, стресирани, депресирани… Напускането на токсична връзка е особено трудно, ако сте разчитали финансово на партньора си, но не се отчайвайте. Съсредоточете се върху изграждането на нов живот. Търсете подкрепа в семейство, близки и приятели.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay