Как да се справим с напуканите пети

Как да се справим с напуканите пети
Canva

Напуканите пети могат да бъдат неудобни и неприятни. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да се справите с напуканите тях:

  1. Ексфолирайте: Редовното ексфолиране може да помогне за отстраняването на мъртвите кожни клетки и да разкрие по-гладка повърхност. Можете да използвате пемза блок или ексфолиант за крака, за да премахнете грубата, мъртва кожа.

  2. Хидратирайте: След ексфолиране е важно да хидратирате кожата си добре. Нанесете крем или лосион за крака, особено върху засегнатите области, преди лягане.

  3. Носете подходящи обувки: Изберете обувки, които пасват правилно и осигуряват опора на краката ви. Обувките, които са твърде тесни или твърде широки, могат да причинят триене и допълнително да влошат пукнатините.

  4. Киснете във вода: Правете редовни вани за крака с топла вода и добавете соли за баня или етерични масла, за да омекотите кожата си. Това може да помогне за отпускане на мускулите и подобряване на кръвообращението.

  5. Използвайте пемза: Пемзата е груба скала, която може да се използва за внимателно изстъргване на мъртвата кожа от петите. Внимавайте да не прекалявате, тъй като прекомерното търкане може да причини дразнене.

  6. Хидратирайте вътрешно: Пиенето на много вода през целия ден може да помогне за поддържане на кожата ви хидратирана и здрава.

  7. Овлажнявайте въздуха: Ако живеете в сух климат, помислете дали да не инвестирате в овлажнител за въздух, за да добавите влага обратно в околната среда. Това може да помогне за предотвратяване на сухота на кожата.

  8. Посетете педикюрист: Ако пукнатините са тежки или болезнени, посетете педикюрист. Те могат да помогнат за справяне с проблема и да предложат насоки за предотвратяване на повторната им поява.

  9. Грижа за цялостното здраве: Напуканите пети понякога могат да бъдат признак на по-сериозно здравословно състояние, като диабет или проблеми с щитовидната жлеза. Ако пукнатините продължават, дори след като сте опитали тези методи, важно е да се консултирате с доставчик на здравни услуги.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay