Kакво се случва с кожата ни, ако всекидневно сме подложени на стрес?

Kакво се случва с кожата ни, ако всекидневно сме подложени на стрес?
Canva

Стресът може да окаже значително влияние върху кожата ви, тъй като предизвиква реакция на борба в тялото ви. Тази реакция включва освобождаването на хормони като кортизол, които могат да повлияят на здравето и външния вид на кожата ви. Ето някои възможни ефекти от ежедневния стрес върху кожата ви:

Акне и пъпки: Хормоните, освободени по време на стрес, могат да увеличат производството на мазнини, което води до запушени пори и акне.

Суха кожа: Стресът може да наруши естествения баланс на кожата ви, което води до сухота и сърбеж.

Екзема и псориазис: Стресът може да влоши тези кожни заболявания, причинявайки зачервяване, сърбеж и дискомфорт.

Преждевременно стареене: Хроничният стрес може да ускори процеса на стареене на кожата, причинявайки фини линии, бръчки и загуба на еластичност.

Косопад: Стресът може да причини загуба на коса, което води до изтъняване или плешивост.

Хиперпигментация: Стресът може да увеличи производството на меланин, което води до тъмни петна или неравномерен тен на кожата.

За да сведете до минимум въздействието на стреса върху кожата си, опитайте се да включите техники за управление на стреса във вашата рутина, като медитация, йога или упражнения. Също така е важно да поддържате здравословна диета, да спите достатъчно и да се грижите за кожата си с подходяща грижа за кожата. Ако забележите някакви промени в кожата си, които ви притесняват, консултирайте се с дерматолог за персонализиран съвет.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay