Как да съхранявате целина, така че винаги да е хрупкава

Как да съхранявате целина, така че винаги да е хрупкава
Pexels

Целината е изключително полезна и трябва да присъства в ежеседмичното ни меню. Има обаче трик за купуване на целина. Търсете яркозелени стъбла и избягвайте такива, които имат жълто или кафяво обезцветяване. Стръкчетата трябва да са твърди и хрупкави. 

След като сте избрали най-свежата целина, трябва да знаете как да я съхранявате правилно, за да бъде хрупкава по-дълго. 

Как да съхранявате стръкове целина

Как да съхранявате целина, така че винаги да е хрупкаваPexels

Целината, закупена от магазина за хранителни стоки, обикновено е в найлонов плик за лесно транспортиране, но това не е най-добрият начин за съхранение на прясна целина. Листният зеленчук отделя газ етилен, химическо съединение, което го кара да зрее по-бързо. Съхранявайки целината в найлонова торбичка, тя улавя този газ, ускорявайки неизбежното ѝ разваляне. Затова изхвърлете найлоновия плик и вместо това увийте целината в алуминиево фолио. Това също помага за улавяне на влагата, така че целината остава хрупкава.

Можете да увиете всичко в алуминиево фолио и да го поставите в чекмеджето за плодове и зеленчуци на вашия хладилник. Когато е увито твърде плътно, фолиото също може да уловя етиленов газ, така че оставете краищата леко отворени, за да може целината да диша. Съхранени по този начин, стръковете целина могат да издържат до четири седмици.

Как да съхранявате нарязана целина

Как да съхранявате целина, така че винаги да е хрупкаваPexels

"Стъбло" целина е цялата глава, а "стъркче" целина е отделно парче. Можете да нарязвате целината предварително, за да ви бъде по-лесно, когато готвите, но имайте предвид, че по този начин целината ще издържи по-кратко време. Нарязаната целина може да издържи до две седмици в хладилника. Ако знаете, че скоро ще използвате вашата целина, нарежете я и я съхранявайте така:

Нарежете целината в желаната форма и размер.

Поставете парчетата целина в херметически затворен съд и напълнете контейнера с достатъчно вода, за да потопите целината. 

За да постигнете максимална свежест, сменяйте водата често.

Можете ли да замразявате целина?

Как да съхранявате целина, така че винаги да е хрупкаваPexels

Можете и трябва да замразите целина, която не планирате да използвате веднага. Това спестява пари и намалява хранителните отпадъци.

За най-добри резултати при замразяване на целина е добре първо да я бланширате. Тази стъпка е необходима за най-добър цвят и текстура по-късно.

Започнете с почистване и нарязване на целината.

За да бланширате целината, трябва да я пуснете във вряща вода за 2-3 минути, след което да я преместите в ледена вода, за да спрете бързо процеса на готвене.

Извадете парчетата целина от ледената вода, след като се охладят. Тогава е време за замразяване.

Поставете целината върху хартия за печене и поставете във фризера за 1-2 часа.

Извадете и прехвърлете целината в торбичка за фризер или подходящ за фризер контейнер за съхранение на храна, преди да я поставите обратно във фризера.

Когато му дойде времето, можете да използвате вашата замразена целина по безброй начини. Някои от нашите любими включват супи, яхнии, гювечи, плънки и бульони.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay