Класическите зелеви сарми с кайма и ориз са традиционно българско ястие, което е любимо на много семейства. Ето една рецепта, която можете да следвате:
Необходими продукти:
- 1 кисела зелка (среден размер)
- 500 г кайма (смес от свинска и телешка)
- 1 чаша ориз
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2-3 скилидки чесън
- 1 домат (или 2 супени лъжици доматено пюре)
- 1/2 връзка магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
- Червен пипер (по желание)
- Олио или зехтин за запържване
- Вода или бульон за варене
Начин на приготвяне:
Подготовка на зелето
Отделете листата на зелето внимателно, така че да останат цели. Ако е необходимо, можете да нарежете кочана, за да освободите листата по-лесно. Поставете листата в тенджера с вряща вода и ги бланширайте за няколко минути, докато омекнат. Изцедете ги и ги оставете настрана.
Приготвяне на плънката
Загрейте олиото или зехтина в тиган и добавете нарязания на ситно лук и моркови. Запържете ги до златисто. Добавете каймата и продължете да запържвате, докато стане ронлива и се сготви. Прибавете ориза и разбъркайте добре. Продължете да готвите, докато оризът стане прозрачен. Добавете нарязания на ситно чесън и магданоз. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер на вкус. Ако използвате доматен сок или пюре, добавете го към сместа и разбъркайте добре. Оставете сместа да къкри за няколко минути, докато ароматите се смесят.
Формиране на сармите
Вземете едно листо от зелето и поставете в центъра му малко количество от плънката. Сгънете страните на листото навътре и завийте сармата на руло. Повторете процеса с останалите листа и плънка.
Варене на сармите
Подредете готовите сарми в голяма тенджера, като ги подредите плътно една до друга. Залейте сармите с вода или бульон, така че да ги покрие. Можете да сложите чиния върху тях, за да не се разпаднат по време на варенето. Варете сармите на слаб огън за около 45 минути до 1 час, докато оризът и зелето омекнат напълно.
Сервиране
Сервирайте сармите топли, гарнирани с кисело мляко.
Приятен апетит!
0 | 0 |