Какво да хапваме, когато имаме нужда да се приспим

Хапнете си, за да спите спокойно?

Какво да хапваме, когато имаме нужда да се приспим

Едва ли има нещо по-неприятно от това да си уморен, но да не можеш да заспиш. В такива моменти прибягваме до какво ли не - глупави филми, броене на овце, молебдени, дори посягаме към чашката, с надеждата в един момент да затворим очи и да потънем в безметежен сън.

Добрата новина е, че не е необходимо да превръщате всяко лягане вечер в ритуален битов алкохолизъм. Достатъчно е да се сещате да хапвате по малко от по-долу изброените храни и ви обещаваме, че заспиването вечер лека по лека ще се превърне в песен.

Нискомаслени пуканки – въглехидратите, които се съдържат в нискомаслените пуканки помагат да ви помогнат да снабдите мозъка си с аминокиселината триптофан, която от своя страна спомага за производството на сънотворния невротансмитер серотонин. Тежката вечеря може да ви държи будни дълго време, но за сметка на това една малка порция пуканки е идеална преди лягане.

Нахут – богатият на фибри нахут има високо съдържание на витамин B6, който помага на тялото при производството на серотонин. Добавяйте по малко нахут към салатата, супата или зеленчуците си, когато имате нужда да се приспите.

Чай от лайка – този вид чай не съдържа кофеин, както повечето традиционни чайове, и има успокояващ ефект върху организма. Приемането на топла или почти гореща течност преди лягане може да ви успокои толкова, че да заспите като бебе. Тайната? Отварата от лайка покачва телесната температура до едни идеални за организма стойности, при които му е ужасно лесно да се предаде на нуждата от почивка.

Мед – повишаването на кръвната захар може да редуцира производството на орексин в мозъка. Орексинът е наскоро открит невротансмитер, който се оказва, че е пряко обвързан с будността. Просто сложете една лъжичка мед в чая си от лайка и ще спите като бебе.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay