Какво е мезотерапията и какви са нейните предимства?

Какво е мезотерапията и какви са нейните предимства?

В стремежа си да бъдем красиви и да съхраним младостта на кожата си сме готови да се подложим на различни процедури. Темата в първото издание на "Здраве за всеки" ще бъде мезотерапията като метод за подмладяване и тонизиране на кожата. На всички въпроси, свързани с нея отговаря Д-р Наталия Ненкова - специалист по Пластична хирургия в МБАЛ ВИТА.

Какво представлява мезотерапията?

Мезотерапията е един от методите за подмладяване и тонизиране на кожата. Представлява естетична процедура, при която в кожата се въвеждат различни активни вещества - витамини, ензими, хормони, хиалуронова киселина и естествени растителни екстракти. Тe стимулират биосинтетичната способност на фибробластите, улесняват взаимодействието между клетките, увеличават производството на колаген и еластин, което е и целта на мезотерапията. 

В зависимост от метода, по който се поставят мезотерапевтичните коктейли, процедурата може да бъде "иглена" или "безиглена". И при двете техники се създава възможност за усвояването на специфични вещества в дълбочина, което не може да се постигне при повърхностното нанасяне на козметични продукти (кремове, серуми, гелове и т.н.). 

При иглената мезотерапия се използват фини и изключително нежни игли, "мезо-ролер", "мезо-пен", хидро-игла или пистолет. По този начин в кожата се създават множество "микротунелчета", през които проникват в дълбочина всички активни вещества. 

Безиглената мезотерапия се прилага с помощта на специални апарати, които използват метода на електропорацията и електроосмозата. Този метод спомага за отварянето на водните канали на кожата, по които активните вещества преминават в тъканите. Техниката навлиза бързо в козметичната индустрия, тъй като е безболезнена и в същото време ефективна.  

За кого е подходяща процедурата и има ли случаи, при които не се препоръчва? 

Процедурата е подходяща за представители на двата пола, които искат да освежат и подобрят текстурата и качеството на кожата си. 

Стареенето е сложен, многофакторен процес, който засяга всеки орган в тялото, включително и кожата. Клиничните белези на този процес са тънка, суха и бледа кожа, със забележими бръчки и намалена еластичност. 

Свързаните със стареенето на кожата хистологични промени включват натрупване на еластотичен материал в папиларната и средната част на дермата /слънчева еластоза/ и количествени промени в колагена, които се изразяват в намаляване на биосинтезата и съдържанието му.

Множество фармацевтични компании предлагат коктейли с биоревитализиращ и регенериращ ефект. Според представените до момента клинични проучвания, с доказана ефективност са най-вече продукти, разработени като кожни бустери и липолитици. 

Кожните бустери са насочени към подобряване на качествата на кожата: блясък, тонус, плътност, намаляване на порите, изсветляване на пигментациите, заличаване на фини бръчици и белези от акне.

Липолитиците са препарати, които се инжектират в подкожния тъканен слой, достигат до мастните депа и ги разграждат. С доказана ефективност в медицински проучвания са продукти, съдържащи синтетична дезоксихолева киселина, която предизвиква липолиза на мастните клетки.  

По същество, процедурата е подходяща за всички пълнолетни дами и господа, които желаят подобряване на качеството на кожата или търсят неоперативен метод за разграждане на малки мастни депа. 

Не се препоръчва да се подлагате на тази процедура, ако:

  • Нямате навършени 18 години.

  • Имате злокачествено заболяване на кожата - поради риск от дисеминиране на заболяването.
     
  • Имате активен възпалителен процес, фебрилитет или хепрес на кожата – съществува риск от разпространяване на възпалителния процес.

  • Имате автоимунно заболяване – витилиго, тиреоидит, лупус еритематодес и т.н.  - поради риск от нов тласък на заболяването.

  • Сте бременна или кърмите. Поради риск от активиране на контракции или от преминаване на съставки от продуктите в кърмата.

  • Приемате антикоагуланти, антиагреганти или сте в период на месечен цикъл - повишен риск от кървене и хематоми.

  • Имате алергии, преживян анафилактичен шок.

  • Имате епилепсия - риск от получаване на припадък.

  • Имате чернодробна или бъбречна недостатъчност. Поради риск от кожни проблеми и тласък на заболяването.

  • Имате инсулинозависим диабет. Поради риск от забавено възстановяване и инфекция.

  • Сте болни от СПИН, сифилис, хепатит. 

Има ли възрастови ограничения?

Не се препоръчват инвазивни "иглени" процедури на непълнолетни лица. Всички останали възрастови групи са подходящи за този тип процедури, ако здравният им статус го позволява.

Има ли странични ефекти?

Като всяка медицинска манипулация и при мезотерапията има рискове от нежелани реакции. Най-чести сред тях са:

  • Локални:

- Подуване (оток) и зачервяване (еритем) в третираната област.

- Микро хематоми (синини) по повърхността на кожата.

- Чувствителност на кожата, усещане за сърбеж и/или парене.

- Наличие на папули. При повърхностно поставяне на активните съставки е нормално да се образуват малки "бабунки", приличащи на следи от ухапване на насекомо. Резорбират се в рамките на няколко часа.  

  • От общ характер: 

- Възможни са гадене, повръщане, диария.

 Всички гореспоменати странични ефекти са редки, бързопреходни (един - два часа) и връщането на пациента в нормалната му работна и ежедневна среда може да се случи веднага след процедурата.

Как преминава една процедура и колко време отнема?

Преди да започне процедурата трябва да попълните бланка за информирано съгласие, в която са описани както самата процедура, така и противопоказанията и рисковете от нея. 

Ако всичко е наред, след това се извършва почистване на зоната, която ще бъде третирана и се поставя обезболяващ крем за 15-20минути. След това щателно се почиства кожата с дезинфектант и се пристъпва към самата манипулация. 

В зависимост от зоните на третиране, продължителността на процедурата варира значително. Например, при мезотерапия само на околоочна зона, процедурата приключва след 10 минути, но ако се извършва обработка на цялото лице, шията и деколтето интервенцията може да отнеме един час. 

Съществуват различни техники на иглена мезотерапия. Като цяло те се изразяват в множество микроубождания по кожата, но се различават в техниките за инжектиране на активните съставки: интраепидермална техника; папулна техника, при която реагентите се инжектират в дермо-епидермалната граница; "напаж" - метод, при който инжекциите проникват на дълбочина 2–4 mm и се поставят под ъгъл 30–60° и инжектиране точка по точка в дълбоката дерма.

Какво трябва да знаем преди да се подложим на мезотерапия?

Преди да се подложим на мезотерапия е добре да сме наясно какво искаме да коригираме и какво търсим като краен резултат. Добре е да се запознаем предварително с достъпната информация по темата. Да сме позитивни, мотивирани и с реалистични очаквания. 

След колко терапии можем да постигнем желан ефект?

Всяка фирма производител има протокол за приложение на своите продукти за мезотерапия. В повечето случаи са необходими от 3 до 5 процедури, с интервал между апликацииите средно около, един месец. 

Има разбира се и изключения от тези параметри.   Съществуват продукти, за които е достатъчно едно приложение, както и такива, при които през интервал от една седмица се правят 5-6 апликации. 

При липолизата с дезоксихолева киселина за постигане на желан ефект е възможно да се стигне дори до 8 процедури, през две – три седмици.

 Освен от естетична гледна точка, мезотерапията може ли да помогне при кожен проблем? За кои точно състояния е полезна?

Тази процедура е приложима при следните кожни проблеми, заболявания и състояния:

Акне и белези от акне - прилагат се активни продукти, регулиращи себумната активност и възпалителните процеси. Белезите от акне се заглаждат, изравняват, а кожата става чиста и сияйна.  

Целулит и мастни натрупвания - мезотерапията е една от най-популярните нехирургични процедури за премахване на целулит. Съставките, които се използват, са предимно растителни. Те подобряват микроциркулацията и редуцират отока. 

При желание за неоперативно третиране на мастни натрупвания по лицето, под брадичката и тялото могат да се приложат липолитици, които разграждат мастните клетки в депата. Сред активните съставки най-често присъства синтетична дезоксихолева киселина. 

Косопад - ефективна техника за лечение на косопад,  особено в комбинация с PRP.  Инфузията включва различни растежни фактори като стволови клетки, билки и витамини. Цели се възстановяване растежа на косъма и подхранване на косата. 

Пигментни петна - прилагат се избелващи агенти като глутатион, витамин C и коджикова киселина директно в мезодермата. Мезотерапията въздейства на две нива. На нивото на меланоцитите - като намалява производството на меланин и на повърхностните слоеве на кожата, които  се обновяват, а повърхностните клетки, заредени с пигменти се излющват.

Фини бръчки - мезотерапията засилва кръвообръщението в кожата и стимулира производството на колаген, като също така и неутрализира свободните радикали в кожата. Активният разтвор най-често съдържа хиалуронова киселина, микроелементи, витамини и аминокиселини.

Кои са основните предимства на мезотерапията?

Най-съществения принос на тази процедура е, че доставя директно нужните активни вещества в дълбоките слоеве на кожата и подкожието. Преодолява се бариерната функция на кожата и се създават "депа", през които се излъчват мезотерапевтичните коктейли. По този начин се избягва преминаването на съставките през храносмилателния тракт, черния дроб и бъбреците.

Много козметични студия предлагат всевъзможни процедури, трябва ли мезотерапията да се извършва от лекар?

Считам, че по този въпрос най-обективно следва да се изкажат регулаторните органи. 

Лично мое мнение е, че приложението на биологично активни вещества чрез инжекционни методи в тъканите на човешкото тяло от немедицински специалисти крие рискове.

Какво трябва или не трябва да правим след процедура?

Тъй като най-често третираните зони са лице, скалп, шия и деколте, независимо от вида мезотерапия, съществуват общоприети правила, които е препоръчително да се спазват след процедурата. Множеството убождания в гореспоменатите зони, могат да се превърнат във входна врата за замърсявания и инфекция. Ето защо обработените области не трябва да се пипат с непочистени ръце, да се поставят грим и козметика веднага след процедурата. Удачно е да се избягват посещения на сауна, парна баня, обществени басейни, както и да се въздържате от физически натоварвания, които биха предизвикали обилно изпотяване в третираните зони. 

Каква е средно цената на една процедура?

Цената на една процедура зависи както от вида на мезотерапевтичния коктейл, така и от площта на зоните, които ще бъдат третирани. Ето защо цените могат да варират от 150-200лв. до 450-500лв.

 

Д-р Наталия Ненкова е специалист по Пластична хирургия в МБАЛ ВИТА с близо 12-годишен стаж в лечението на изгаряния и в областта на реконструктивната хирургия. Има множество награди – български и международни, и е участник в редица национални и международни курсове и конгреси. Притежава сертификати за приложение на дермални филъри, мезотерапия, плазматерапия и мезо-конци. Член е на БАПРЕХ, БЛС и ISAPS.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay