Какво е ниацинамид? Всичко, което трябва да знаете за тази вълшебна съставка

Какво е ниацинамид? Всичко, което трябва да знаете за тази вълшебна съставка

Хиалуронова киселина, ретинол, витамин Е, пептиди, салицилова киселина-лесно е да се чувствате така, сякаш имате нужда от речник за красота, за да следите всяка съставка за грижа за кожата и съответните й ползи. Ниацинамидът е друг златен стандарт в света на грижата за кожата, но за разлика от витамин С, много хора все още не са съвсем сигурни какво прави.

Ето защо помолихме експертите да обяснят какво точно е ниацинамид, какво прави за кожата, как да го използвате и др. Продължете да четете, за да получите пълната информация за тази мощна съставка.

Какво е ниацинамид?

Ниацинамидът, известен също като никотинамид, е форма на витамин В-3-основно хранително вещество за тялото ви. Освен че е под формата на грижа за кожата и добавка, витамин В-3 може да бъде намерен като ниацинамид в животински продукти, като месо, и като никотинова киселина в растителни продукти като семена и листни зеленчуци. Липсата на витамин В-3 може да има различни последици за здравето, но когато се използва локално, има много ползи за кожата. Козметичните продукти, формулирани с ниацинамид, обикновено съдържат до четири процента от съставката.

Какви са ползите от ниацинамид за грижа за кожата?

Когато се използва локално върху кожата, ниацинамидът има различни предимства. Ниацинамидът е мощна съставка и любима на много дерматолози. Доказано е, че предпазва от ултравиолетови лъчи, които могат да причинят рак на кожата, успокоява зачервяването и възпалението, спомага за намаляване на сърбежа и задържа влагата в кожата. Ниацинамидът увеличава естествените липиди по кожата и намалява загубата на вода, като по този начин намалява размера на порите. Може също да подобри текстурата на кожата.

Поради способността си да изсветлява и изглажда неравномерните тонове на кожата, той се счита за ефикасна съставка за избледняване на тъмни петна и белези от акне, а противовъзпалителните свойства на ниацинамид го правят чудесен за лечение на активно акне. Нещо повече, съставката помага за намаляване на прекомерното производство на масла, като по този начин предотвратява бъдещи пъпки.

Безопасен ли е ниацинамид за всички типове кожа?

Благодарение на широката си гама от предимства, всеки може да спечели нещо от добавянето на ниацинамид в рутината си за грижа за кожата. Това е достатъчно нежна съставка, която не дразни повечето типове кожа. 

Това също е невероятен инструмент за тези с розацея или други възпалителни проблеми, както и за тези, които търсят щадящ начин да предотвратят признаците на стареене. В редки случаи може да причини зачервяване, но това не е често срещано явление. Обикновено е много успокояващо за кожата.

Как да използвате ниацинамид в рутината си?

Освен добавките, най-добрият начин да използвате ниацинамид във вашия режим е чрез включване на серум или крем, формулиран с него. За най -добри резултати трябва да използвате продукт, съдържащ ниацинамид два пъти дневно. Ниацинамидът обикновено се нуждае от 8-12 седмици, за да подейства, ако го използвате редовно.

Най-общо казано, ниацинамидът се съчетава добре с други съставки за грижа за кожата, но някои твърдят, че ниацинамидът може да причини отслабване на силата и целостта на витамин С. Също трябва да избягвате употребата на продукти с AHA и BHA едновременно, защото това може да предизвика зачервяване и дразнене на кожата, както и да отмени ползите от ниацинамид.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay