Какво е фертилна възраст?

Какво е фертилна възраст?

Фертилността е термин от медицината, означаващ естествената способност за зачеване на потомство. 

Може жената да има менструация, но това не означава, че всеки месец има овулация, ако пък има овулация – не е сигурно, че вътре във фоликула има яйцеклетка, ако има яйцеклетка – не означава, че е с добро качество. С напредването на годините качеството се влошава, съответно те нямат потенциал за това да се оплодят. Затова се увеличава и рискът от спонтанните аборти – може да се случи оплождането, но когато има генетичен проблем – или при оплождането, или в самата яйцеклетка – тези плодове не стигат до раждане, а се случва или спонтанен аборт или мъртво раждане. 

Информираността за фертилните способности и репродуктивното здраве е сериозен проблем, към който трябва да се подходи най-вече чрез образование и повишаване на осведомеността. И макар решението кога да имате дете със сигурност остава ваш избор, то е препоръчително този избор да бъде информиран и подплатен с нужните знания и самоувереност.

Често, в забързаното ежедневие, улисани в работа, кариера, професионално развитие и обучение, мъжете и жените в активна възраст отлагат момента за зачеване на дете. Познаването на естествените жизнени цикли в организма на жената и мъжа е добра отправна точка, на която да базирате следващите си решения и действия. А добрите репродуктивни специалисти винаги са насреща, за да ви дадат цялата нужна информация по въпроса. Полезни отговори от специалисти може да намерите и в нашата рубрика "Мама пита”, където на медицински въпроси отговарят специалисти с дълъг практически опит.

Какво е фертилна възраст?

Технически жените могат да забременеят и да раждат деца от пубертета, когато започнат да получават менструален цикъл до менопаузата, когато цикълът спре. Средната репродуктивна възраст на жената е между 12 и 51 години.

Вашата плодовитост естествено намалява с напредване на възрастта, което може да затрудни зачеването ви. И създаването на семейство по-късно в живота може да представлява по-голям от усложнения при бременност.

Експертите казват, че най-доброто време за забременяване е между края на 20-те и началото на 30-те години. Тази възрастова група е свързана с най-добрите резултати както за вас, така и за вашето бебе. 

Вашата възраст е само един от факторите, които трябва да участват в решението ви да забременеете. Също така трябва да вземете предвид вашата емоционална и финансова готовност да създадете семейство. Този момент е уникален за всяка жена.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay