Какво да попитате лекаря си, ако искате да забременеете

Какво да попитате лекаря си, ако искате да забременеете

Решението да имате дете е особено важно. И докато можете да работите за това в спалнята и да опитвате по всяко време, е добре и да си насрочите час при лекаря. Препоръчително е да го направите няколко месеца преди да се опитате да заченете или повече, ако имате някакво съществуващо заболяване.

При това предварително посещение, лекарят ви ще направи оценка на вашата здравна история, ще прецени медицинските ви проблеми и ще ви даде съвети за износване на здраво дете. Ето и какво да го попитате:

Колко време ще ми отнеме да забременея? Вашият лекар не може да ви каже с точност. Някои двойки успяват да заченат при първия опит, други не успяват и след години. Но лекарят ви може да направи някои прогнози на база вашата възраст, история и предишни опити за зачеване.

Кога трябва да спра контрола на раждаемостта?

Не винаги можете да забременеете веднага след спиране на контрола на раждаемостта. Хормоналните противозачатъчни например могат да окажат влияние на цикъла ви в продължение на месеци след спирането им.

Ще повлияе и здравословното ми състояние върху плодовитостта ми? Зависи от състоянието. Тези, които могат да окажат влияние са, синдром на поликистозните яйчници, ендометриоза, нарушения на работата на щитовидната жлеза и други. А що се отнася до партньора ви, проблемите с броя на сперматозоидите, подвижността или морфологията им, също могат да окажат влияние.

Кои лекарства ще ми повлияят? Някои лекарства, включително тези за високо кръвно налягане и епилепсия, могат да намалят шансовете ви за зачеване. Нещо повече, някои лекарства без рецепта могат да навредят на бебето след зачеване – например антидепресанти, антипсихотици и др.

Трябва ли да вземам витамини или добавки? Бъдещите майки трябва да започнат да приемат добавки с фолиева киселина 3-6 месеца преди да се опитат да заченат. Фолиевата киселина намалява реска от дефекти на невралната тръба и някои вродени дефекти.

Трябва ли да променя навиците си за хранене? Наднорменото и поднорменото тегло могат да окажат влияние на бременността. Прекомерните упражнения, пиенето на алкохол, тютюнопушенето също могат да повлияят негативно на вашата фертилност и бременност.

Трябва ли да си намеря друг лекар? Не всички гинеколози имат сертификати по акушерство, което е полето на бременността и раждането. Ако смятате, че лекарят ви не е достатъчно сертифициран, потърсете друг.

Имам ли нужда от генетично изследване? С вашия партньор може да си направите такова изследвани, за да видите дали сте носители на някакви генетични заболявания. Ако резултатите ви са положителни за някоя болест, лекарят ви може да помогне за претегляне на рисковете от продължаването на бременността.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay