Какво означават кошмарите ви

Какво означават кошмарите ви

Сънищата биват определяни като истории, които мозъкът ни разказва по време на сън – съвкупност от клипове, изображения, чувства и спомени, които неволно се появяват по време на етапа на REM съня. 

Въпреки че звучи идилично, знаем, че сънищата не винаги са приятни. Кошмарите също са често срещани за повечето хора и в някои случаи могат да се повтарят.

Кошмарите са свързани и се опитват да ви помогнат при неприятна ситуация в живота ви. Повтарящият се кошмар вероятно би бил причинен или от продължаващ проблем, който тепърва ще се решава или с повтарящ се модел на поведение, който води до повтарящ се труден проблем.

Повечето сънища не са буквални, но може да се появят някои теми или символи, които могат да ви помогнат да дешифрирате това, което се опитва да ви каже кошмарът ви. Например, ако продължавате да влизате в отношения с токсични хора, има вероятност да имате повтарящи се кошмари относно змиите.

Отрицателните мисли, като "не съм добра", "безполезна съм" или "не съм достатъчно добра" също могат да се появят в сънищата ви. Колкото повече вярвате на това, толкова по-страшни ще стават сънищата ви. Друга причина за кошмарите е травмата. Обикновено това са кошмари от посттравматичен стрес. Повтарящите се кошмари могат да бъдат причинени и от здравословни проблеми или лекарства, но те обикновено са по-рядко срещани.

За да се освободите дори от най-лошите си кошмари, бъдете готови да идентифицирате и да отстраните причината за тях. Зависимост от това колко са интензивни те, можете да опитате една или повече от тези техники:

–Водете си дневник. Обмислете да записвате вашите кошмари и реални преживявания през деня. Това би ви помогнало да откриете допирните им точки по-лесно.

–Пренапишете съня. Записването може да бъде сила, особено ако се фокусирате върху съдържанието на съня. Опитайте да промените резултата от кошмара, когато сте будни. Този метод е особено ефективен при кошмари, които са вследствие на травма. Уверете се, че сте записали всеки детайл, който помните, и когато стигнете до края на съня, променете финала му.

–Избягвайте синия екран преди лягане. Гледането на телевизия или филми преди лягане вероятно просто ще ви накара да сънувате различна версия на нерешения емоционален проблем, като го комбинирате с всякакви ярки сцени от филма. Оставете настрана телефона си, телевизора, лаптопа поне един час преди сън.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay