Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете картофи всеки ден

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете картофи всеки ден

Картофите се отглеждат в над 100 страни по целия свят, а най-много в Китай, САЩ, Индия, Русия и Украйна. Въпреки че са толкова популярни, не се смята, че картофите са много здравословни и дори се считат за опасни за тялото ви. Но може би това е само стереотип, създаден от чипсовете, пържените картофи и бързата храна като цяло.

Всъщност не е опасно да се ядат картофи всеки ден. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако ядете картофи всеки ден:

Малко история:

Картофите произлизат от слънчевата Южна Америка и там дори днес можете да намерите някои видове диви картофи. Първите картофи са използвани в района на днешна Боливия между 8000 и 5000 г. пр. Хр. Между другото, котките са били опитомени по същото време.

Не се страхувайте да ядете картофи всеки ден

Картофената обелка е богата на калий, който поддържа сърцето ви здраво. Освен този микроелемент, картофите съдържат малко фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо и цинк.

Картофите също съдържат много витамин С. Но по-голямата част от него се разрушава при нагряване.

Също така картофите съдържат фибри, които са чудесни за здравето на червата.

Картофите не съдържат холестерол. Но в зависимост от това как ги приготвяте (например с масло), можете да "добавите" холестерола към картофите - той присъства в пържените картофи, чипса и т.н.

Картофите могат да подобрят здравето на кожата и да помогнат при депресия и стрес.

За разлика от много други популярни ястия с много въглехидрати, варените картофи може да ви накарат да се почувствате по-сити. В резултат на това ядете по-малко, но оставате сити за по-дълго време и може да отслабнете по-бързо.

 "Правила за безопасност"

Понякога яденето на картофи всъщност може да доведе до увеличаване на теглото. Особено ако те са пържени или сервирани с мастни добавки като сирене. Но за да имате сериозни здравословни проблеми, трябва да ядете тези храни често и в големи количества.

Хората с диабет трябва да бъдат много внимателни с картофите: много видове картофи имат много висок гликемичен индекс. 

Разбира се, има някои жени, които искат да намалят размера на гърдите си. Ако готвите картофи по правилния начин, те са здравословна гарнитура и ще ви помогнат да загубите част от мазнините в тялото, което влияе на размера на гърдите.

По-добре е да не се ядат неузрели картофи, тъй като те съдържат много соланин. Нивото му не намалява дори и след готвене. Но не се притеснявайте: нищо лошо няма да ви се случи, ако изядете само един неузрял картоф.

Вероятно сте забелязали колко е трудно да спрете, когато сте започнали да ядете чипс или пържени картофи. В резултат на това ядете повече, отколкото трябва и можете да качите няколко излишни килограма.

Така че, като цяло, картофите могат да се считат за здравословна храна.

Но какво ще стане, ако ядете само картофи всеки ден?

През 2016 г. Андрю Тейлър от Мелбърн (YouTube канал Spud Fit) решава сам да намери отговора на този въпрос. Мъжът започна да ходи в магазина и да купува 13 килограма картофи. Според него той е получавал 99% от всичките си калории от картофи. А останалите 1% са били подправки, билки, сосове и нискокалорични неща като чесън, соево мляко и т.н.

Андрю също искал да бъде физически активен, да се справи с наднорменото тегло и да се справи с пристрастяването си към храната. Той се опитал да третира храната само като гориво за тялото, вместо да я третира като награда или утеха. Преди това той научил много за този зеленчук и се консултирал с неговия диетолог. 

Преминал е редовните медицински прегледи и често се е изследвала кръвта му. Нивата му на холестерол и захар спаднали, кръвното му налягане и другите показатели са били в добро състояние. Той също спортувал през това време и за 9 месеца е свалил 50 килограма. 

Андрю решава да бъде на диета в продължение на една година. В края на това той свалил 53 килограма. Той беше включен в няколко телевизионни предавания и написа две книги: книга с рецепти и книга за това как преодолява пристрастяването си към храната.

Въпреки този успех, храненето с картофи не е особено полезно. Ако сте на картофена диета, храненето ви става много ограничено. Вашето тяло не получава витамини А, Е и К, калций и т.н. Също така картофите имат много малко протеини и мастни киселини. Протеинът е необходим за имунната система и и двете помагат за регулиране на телесното тегло и увеличаване на мускулното тегло. А мастните киселини са храната на кожата, косата и ноктите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay