Понякога добрата, успокояваща храна, неочаквано се появява между две филийки хляб. Средиземноморският сандвич по тази рецепта може да утолява, удивява и утешава по всяко време на деня.
Необходими продукти за 4-6 порции:
1 пърленка или пита
1 скилидка чесън
2 патладжана
4 с. л. зехтин
200 г моцарела или овче сирене
2 домата, нарязани на тънки кръгове
За соса:
зелено песто или нарязани листа от босилек
100 мл зехтин
1 скилидка чесън, нарязана
2 с. л. орехи
2 с. л. фино настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Питката се срязва през средата на две половини, които се слагат да се запекат за 10 мин. във фурна, загрята на 180° С. Натриват се с разрязаната скилидка чесън.
Патладжаните се нарязават на кръгчета с дебелина 1 см, посоляват се и се намазват със зехтин. Изпичат се в загрят грил-тиган от двете страни.
Всички продукти за соса се пасират заедно. Намазват се двете половини на питката със соса, подреждат се патладжаните, върху тях се слагат резени моцарела, резени домати и отгоре – отново сос. Запичат се 10 мин., докато сиренето се разтопи.
5 | 4 |