Кой каза Мартини?

Време е за коктейли в домашни условия

Френско мартини
Френско мартини

Малцина знаят, че "Мартини" е един от най-старите коктейли в света. През 60-те години на XIX век, всеки ден един златотърсач пътувал от Сан Франциско до Мартинес, Калифорния. Сутрините били много студени, затова барманът на хотел "Оксидентал", Джери Томас, всеки път му приготвял сгряващ коктейл. Смесвал вермут, джин, пелин, лимон и сокът от коктейлни чрешки. Нарекъл питието "Мартинес" - на името на града, в който всеки ден отивал неговият клиент.

Именно този барман издава един от първите наръчници за правене на коктейли. В него, през 1887 година, за пръв път се споменава и наследникът на Мартинес - така добре познатото ни днес Мартини.

Предлагаме ви три различни рецепти, които да ви помогнат да си направите у дома изкушаващото питие. Насладете му се, но внимавайте с изпитото количество!


Френско мартини

Продукти:

50 мл водка

15 мл малинов ликьор

35 мл фреш от ананас

Начин на приготвяне:

Сложете в шейкъра водката, ликьора, фреша от ананас, леда и разбийте добре. Изсипете съдържанието във висока чаша за мартини и сервирайте.

Dirty мартини

Продукти:

70 мл водка или джин

1 с. л. сух вермут

1 резен лимон

1 зелена маслина

Начин на приготвяне:

Разбийте добре в шейкъра водката (джинът), сухият вермут и малко лед. Украсете чашата с резен лимон и изсипете сместа от шейкъра в нея. Добавете маслина, за да завършите цялостния вид на питието.


"Перфектното" мартини

Продукти:

50 мл джин (може и водка)

25 мл сух вермут

25 мл сладък вермут

зелени маслини или резенче лимон за декорация

Начин на приготвяне:

Изсипете алкохола в шейкъра, заедно с няколко кубчета лед и разбъркайте добре. Налейте в охладени чаши за мартини и декорирайте с маслинките или с резенчето лимон.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay