Шишчета от боб, лукчета и тофу

И как се прави оригинален сладко-кисел сос

Шишчета от боб, лукчета и тофу

В духа на тофуто, продължаваме с предложенията за полезно хапване. В тази рецепта изобилието от вкусове осигурява възможност за необикновено съчетание между тях.

Необходими продукти за 4 порции:

1 консерва гигантски боб, сварен
12 дребни лукчета, почистени
200 г тофу, пушено или натурално
2 с. л. зехтин
50 мл вермут
1 ч. л. мед
1 ч. л. мащерка
1 с. л. нарязан магданоз
1 ч. л. ябълков оцет
2 щипки кимион
2 щипки сух джоджен
чери доматчета, по желание
сол на вкус

за соса:

½ ч. ч. мармалад от кайсии
½ ч. ч. ябълков оцет
½ ч. л. сол
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 люта червена чушка, нарязана на много ситно
1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
1 с. л. нарязан на ситно магданоз

Начин на приготвяне:

В загретия зехтин се слагат лукчетата. Разбъркват се 1-2 мин. Слагат се вермутът, медът, мащерката, магданозът, сол и оцет на вкус. Ако се използват готови мариновани лукчета, не се слага оцет. Разбъркват се, докато течността почти се изпари. Добавят се бобът, кимионът и джодженът. Охлаждат се.

Тофуто се нарязва на кубчета. Нанизва се на шишчета, като се редува с боб, доматчета и лукчета. Намазват се със зехтин и се изпичат на грил или грил-тиган от всички страни.

Сосът се приготвя, като мармаладът и оцетът се слагат на среден огън за да заврят. Добавя се солта, разбърква се и се вари 6-7 мин, докато леко се посгъсти. Слагат се чесънът, лютите чушки и магданозът и се охлажда. Шишчетата се сервират със сладко-киселия сос.

сп. Меню

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay