Един работен ден в Германия

Работен ден по немски

Етикетът и културата на всяка държава по света могат да бъдат коренно различни в една и съща ситуация. Познанието за съответната държава и културата ѝ може да означава напредък в кариерата, незнанието би значело провал.

 

Как е в Германия?

Репортерът на Local.de Джеф Кавана разказва за един работен ден германски офис.

 

8:55 сутринта. Влизам в сградата на компанията и се качвам в асансьора. Нов колега, когото не съм срещал досега, ме поздравява: "Добро утро" (Guten Morgen) и ми пожелава лека работа, когато излиза от асансьора. "Какъв приятен човек", мислите си вие, без да сте наясно, че в затворени пространства като асансьора мнозинството германци винаги поздравяват, независимо дали сте им симпатичен или не.

 

9:00 Влизайки в офиса си, поздравявам секретарката и я питам как е. "Добре, благодаря, а вие?", отговаря тя. Приемам поканата ѝ за разговор и споделям, че съм уморен, тъй като снощи съм гледал до късно много интересен филм. "О, добре", казва тя и се обръща да вземе някакви документи. Явно поздравът е достатъчен за германците от гледна точка "офис приятелство", а терзанията ми за премеждията на Натали Портман в "Черния лебед" не интересуват секретарката.

 

9:05 Чета първия си имейл. Той е от колега, който се нуждае от информация. Пише:"Моля, пратете ми данните до три следобед". Бизнес кореспонденцията в Германия е по-директна, отколкото е във Великобритания или САЩ. Например молят ви да свършите нещо много преди крайния срок. Отговорих, че няма да успея – важно е да се каже дали можете да свършите нещо, а не да се покриете.

 

9:50 Пристига клиент за среща в 10:00. Наметвам сакото си и отивам да го посрещна на входа. Фирмата има по-свободен дрес код, но задължително се носят костюми по време на срещи с външни клиенти. Обръщам се към клиента задължително на "Вие", независимо от факта, че сме на една и съща възраст. Той е дошъл да прави бизнес, а не да пием по бира.

 

10:00 Срещата започва точно навреме. Точността на германците е клише, но обикновено ако за нещо е насрочен предварителен час, то то започва навреме.

 

11:00 Срещата върви добре, но внезапно един колега става и излиза без да каже дума. Ако имате повече опит с бизнес срещи в Германия, то със сигурност ще знаете, че вероятно колегата ми отива до тоалетната, а не напуска, защото му е доскучало. Нито пък се обиждате, когато някой по време на срещата възразява срещу точка от презентацията ви, прекъсва ви и казва какво има предвид. Просто изчаквате и когато той свърши, аргументирате вашата позиция – това е етикетът в Германия.

 

12:00 Срещата приключва навреме за обяд. Винаги е така.

 

12:30 В столовата се разминавам с мъжа, който ме поздрави сутринта в асансьора. Той ме вижда, но по никакъв начин не реагира. Това, че някой колега ви е поздравил, не значи, че автоматично ставате първи приятели.

 

13:00 Да бъде акуратен е неизменна част от културата на германеца във всяка една ситуация. След приключване на обяда минавам през тоалетната и няма как да пропусна надписа на вратата ѝ, който любезно напомня, че след използване на тоалетната по голяма нужда, водата трябва да се пусне най-малко три-четири пъти. На вътрешната врата пък е сложена голяма табела с указания що е то четка за тоалетна и как се ползва – дори има диаграма.

 

13:05 Връщам се на бюрото си, а там е оставено парче домашно приготвен сладкиш от колега от друг отдел, който преди седмица е обещал да ви почерпи точно днес със сладкото изкушение, тъй като жена му го прави всяка седмица точно на този ден. Обаждам му се и му благодаря, а той ми припомня, че не може да ме покани на семейно парти този уикенд, но няма проблем през следващия. Не бива да се забравя, че германците считат казаното като обещание за задължително за изпълнение.

 

13:30 Един от колегите ви се връща от обяд, казва на висок глас, че въздухът в стаята е отвратителен и отваря прозореца.

 

13:35 Друг от колегите ви казва, че е твърде шумно с отворен прозорец, става и го затваря – нормално офис ежедневие - не само в Германия.

 

15:00 Натъквам се на шефа си в кухнята и използвам възможността да го попитам дали е получил доклада ми, за който отделих цял уикенд. Той потвърждава и ми благодари преди да се върне в кабинета си. Това не е типично за всеки германски офис – в повечето случаи вместо похвала важи поговорката "Липсата на новини е добра новина".

 

17:00 Свършвам работа (както и всички в офиса без изключение) и имам време за едно питие преди вечеря. Чудя се дали да поканя двама колеги, но се въздържам – професионалният и личният живот са строго разграничени в Германия. Портиерът ми пожелава "Приятна вечер" - знак не само на учтивост, но и напомняне, че германците празнуват края на работния ден.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay