Консултант по щастие

Няма път към щастието, щастието е пътят

Тя се казва Нина Райчева, но всички я наричат Нина Рей. Живее в София от 15 години, половината от които е прекарала в чужбина, посещавайки различни обучения. Дипломиран хипнотерапевт, който работи като консултант. Консултант по щастие.


Нина води практически семинар, който се нарича "Наистина Жена”. Определя го като силно трансформиращ и изцяло практически. В момента тя се обучава за анализатор по "Human Design.


Какво представлява "Human Design”?

Това е наука, съдържаща елементи от кабала, генетика, космология и т.н. Практическата полза е, че изчислява как си устроен да консумираш енергийно, кои са твоите таланти, какво имаш и какво не. Защото хората винаги се правим на такива, каквито не сме, искаме да имаме всичко, което нямаме. Живеем с усещането, че не сме достатъчно добри, което ни пречи да се обичаме. 


"Human Design” ти дава простички неща, които ти помагат във всеки един момент да знаеш кое е вярното решение, кои са правилните хора, кои са верните места за теб. "Human Design” не може да бъде сравнен с нищо, което съществува, защото e различен от всичко.

 
Ти си "консултант по щастие”. Разкажи ни за професията си.

Името дойде много спонтанно. Когато се почувствах готова да работя с клиенти, пръстите ми написаха "консултант по щастие”. Беше логичен отговор на решението ми какво искам да правя. 


Истината е, че не можем да бъдем истински щастливи. Има една част от времето ни, по-голямата, когато ни се случват неща, които тълкуваме като неприятни. За мен да бъдеш щастлив е да се чувстваш добре с това, което се случва с теб, с живота ти, с това, което си, с това, което имаш или нямаш.

Аз се опитвам да помогна на хората да опознаят себе си, да спрат да вярват на погрешните модели за света и да се чувстват добре с това, което са в действителност.

Какво те провокира да избереш това поприще?

Дълги години търсих себе си и призванието си. Опитах какво ли не – занимавала съм се с маркетинг, консултирала съм хора по американско емиграционно право, имах театрално студио. Все си мислех обаче, че това не е, това също, и като "порасна” трябва да реша с какво искам да се занимавам. 


Установих, че всичко, което съм правила през живота си, е било подчинено на желанието да помагам на хората да се чувстват добре. Като малка исках да бъда фея. Днес някои от участничките в семинарите, на които също разказвам тази история, ме наричат "розовата фея”. Излиза, че професията ми е сбъдната детска мечта.

Има ли път към щастието?

Един от любимите ми цитати на Буда гласи: "Няма път към щастието, щастието е пътят”. Т.е., когато поставим щастието като крайна дестинация, то си остава там, далеч от нас. Много често си казваме че ще бъдем щастливи, ако отслабнем с 10 кг, ако не сме сами и много други. По този начин щастието непрекъснато е извън нас и не е нещо, което можем да изпитаме в момента. 


А всъщност щастието е въпрос на нагласа, на приемане, да си позволим да се чувстваме добре, въпреки че е възможно умът ни да казва друго.

Какви жени посещават семинарите, които провеждаш?

Дълго време се опитвахме да открием профил на жените, които посещават "Наистина Жена”. Открихме, че такъв няма. Идват жени, както на 20 години, така и на 65 години. Всички те са с различни професии и интереси. 

Това, което ги обединява, е че всички обичат себе си и не се страхуват от промяната. Само тези, които са готови за нея, идват на семинарите. "Наистина Жена” е за всяка дама, която иска да се чувства щастлива.

Как им помагаш да открият себе си?


Това е практически и много забавен семинар, съставен от упражнения. В интерес на истината, аз там говоря малко. Има и сълзи, защото когато осъзнаеш, че дълго време си носил в себе си нещо ненужно, плачеш. 


Най-ценното е, че можеш да срещнеш истински приятелки, които те обичат безрезервно точно такава, каквато си. Чрез упражненията всяка жена преживява собствената си трансформация. Семинарът е така направен, че всеки взима от него точно толкова, колкото сам пожелае.

Как протича един семинар?

Не разказвам за упражненията, защото целта е да ги преживееш, без предварителни нагласи. Най-простичката техника за щастие е дишане – да си поемеш дълбоко въздух три пъти и да откриеш онова място в себе си, в което се чувстваш добре. Не забравяйте и усмивката. Тя предизвиква отделяне на хормони, които ви правят щастливи.

Щастливи ли са българките?

Това е труден въпрос за мен, не мога да отговоря еднозначно. По улиците все по-често срещам усмихнати жени, което много ме радва. 


А ти щастлива ли си?

Да. Щастлива съм от това, което правя, щастлива съм, заради това, че мога да вярвам. Понякога тъгувам, като всеки човек, обаче съм щастлива, защото зная как да си помогна, а най-важното е, че имам много приятелки, които винаги са насреща.

Как околните приемат професията ти?

Различно. Хората, които ме познават добре, ми се радват, защото разбират това, което правя, а и сами са го усещали. Тези, които не ме познават, имат различни мнения. За жалост, някои не разбират сериозността на това, с което се занимавам, не виждат, че работата ми е в състояние да промени човешки съдби.

Лесно ли ти се доверяват жените?


С всеки семинар все повече и повече, макар че в началото често виждам очи, които ме гледат недоверчиво. В последствие всичко се променя. Има жени, които след семинара се връщат доброволно, за да помагат на други като тях. Ние ги наричаме "ангели”. 

Има ли рецепта за щастие?


Има хиляди рецепти за щастие. Не спирайте да търсите начини, чрез които бъдете щастливи. Забавлявайте се повече, защото това ще ви помогне да се обичате. Приемайте всички моменти, наслаждавайте им се, защото винаги има нещо хубаво, позитивно и полезно, дори и на пръв поглед да не изглежда така.

62 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 19.09.2011|17:13
Много интересна професия. :) Нина Рей е много лъчезарна и усмихната, от нея просто лъха щастие само докато я погледнеш. В това забързано ежедневие имаме нужда от такива позитивни хора, които да ни помагат да се отърсим от натрупания през деня стрес.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay