На какво ни учи коучингът?

Методът, който развива личностните и професионалните ни качества

На какво ни учи коучингът?

Преди да вникнем в същината и спецификата на термина "коучинг", трябва да изясним един основен въпрос. Въпрос, който си задават дори българските специалисти в областта на психологията и бизнес консултирането. Нямаме ли подходящ еквивалент на български на термина "коучинг", имайки предвид усиленото навлизане на чуждици в езика ни? Не, няма. В конкретния случай, това е единствената подходяща дума, категорични са експертите.

Какво всъщност представлява коучингът?

Чрез него се определя значението на ролите в различните сфери на живота на клиента, както и на водещите мотиви и представи, които го ръководят в действията му. Разкриват се изопачени или стереотипизирани модели на мислене и поведение, явна пречка за осъществяване поставените цели.

Работи се с консултант-коуч, с когото се разискват различни проблеми, изясняват се наличните ресурси и се изготвят стратегии за действие.

На какво ни учи коучингът?При коучинга особено актуален е моделът на айсберга, при който само малка част от ледената маса се вижда на повърхността, а останалата част остава под водата. Наблюдава се опит да се работи в дълбочина, а не да се разглеждат повърхностно проблемите.

Според областите на прилагане коучингът се дели на три основни категории: личностен коучинг, кариерен коучинг и бизнес коучинг.

Личностният коучинг е насочен към изграждането на адекватна самооценка, към подобряването на взаимоотношенията с близките, колегите, разрешаване на вътрешни конфликти.

В професионален контекст коучингът е насочен към подобряване качеството на работа, повишаване на мотивацията, търсене, намиране и използване потенциала на служителите, разтоварване от стреса и внасяне на ново управленско ноу-хау. Насочен е към развитие на мениджъри, лидери, ръководители и служители.

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay