Научете тялото си да говори успешно за бизнес

Как езикът на тялото може да ви помогне или навреди в бизнес отношенията

Научете тялото си да говори успешно за бизнес

Каръл Кинси Гомън е международен лектор и автор на редица книги и статии, свързани с тънкостите на невербалната комуникация и как езикът на тялото може да ви помогне или навреди в бизнес отношенията и комуникацията на работното място.

Преди това Каръл е била терапевт на частна практика, специалист в терапиите за краткосрочна промяна на поведението. Живее в Бъркли, Калифорния със съпруга си, който не обича да променя нищо, както самата тя обича да се шегува.

 

В семинар на тема "Силата на сътрудничеството" в Бостън миналата седмица, Каръл представи своите изследвания в сферата на бизнес  сътрудничеството и сподели своите съвети как да използваме езика на тялото си, така че да изградим доверие в тази насока.

 

Изглеждайте, сякаш слушате

Ако искате хората да ви споделят идеите си, е добре да не ги разконцентрирате и отклонявате с действия, докато го правят. Не се поддавайте на изкушението да проверите пощата или текстовите си съобщения, уж невинният поглед към часовникът също е забранен, както и проверката как реагират другите участници в срещата и разговора. Вместо това се фокусирайте върху тези, които имат думата в този момент.  Чрез извъртане на тялото и главата, гледайки ги право в очите. Наклонът леко напред на тялото също е невербален начин да покажете ангажираност към случващото се. Важно е да чуете, какво има да ви каже събеседникът, но още по-важно е да се убедите, че той знае, че го слушате.

 

Използвайте главата си

Кимването с глава върши чудеса, ако желанието ви е да насърчите някой от членовете на екипа да изкаже по-задълбочено своето мнение. Направете го 3 пъти на равни интервали, в моментите, в които усетите, че има необходимост. Каръл споделя, че е открила, че хората говорят много повече, отколкото обикновено, когато слушателят кимва по този начин.

 

Отворена позиция на тялото

За да покажете, че сте възприемчиви за идеите на другите, ръцете и краката ви в никакъв случай не бива да бъдат кръстосани. Краката трябва да са стъпили на пода, а действията с ръцете трябва да са такива, че да се вижда дланта ви, която според Каръл е като дисплей за езика на тялото и подканва останалите да се присъединят към разговора.

 

Премахнете бариерите

Физическите препятствия, които блокират контакта със събеседника са доста неприятни. Задължително премахнете бариерите между вас и останалата част от екипа. Дори в кафе-паузата не правете грешката да създавате граница между вас и околните, държейки чашата си за кафе с чинийката пред себе си. Вие не го осъзнавате, човекът срещу вас също може да не го осъзнава, но това пречи на комуникацията ви.

Каръл споделя, че успешен мениджър преди време й разказал за своите наблюдения, според които по-несигурните хора, винаги държат чашата си с питие по-високо и близо до устата си. И обратното – нивото на чашата в ръцете на уверен събеседник е винаги на по-ниско ниво.

Активирайте силата на усмивката си

Истинската усмивка не само стимулира чувството, че живеете добре, но и подсказва на обкръжаващите ви, че сте отзивчив човек, на когото може да се разчита. Истинската усмивка можете да познаете по това, че тя се появява бавно, с леко присвиване в очите, озарява лицето и си отива бавно. Най- важното е, че усмихването като цяло влияе на това как човекът срещу вас ще ви приеме, как ще ви усети. Когато се усмихвате някому, съвсем естествено предизвикате усмивка и от другата страна. И най-важното – защото мимиките на лицето в повечето случаи предизвикват смесени емоции у човека срещу вас, усмивката е една от най-силните експресии, която почти в 100% от случаите предизвиква топла, приятна и позитивна реакция у останалите хора.

 

Огледалните изрази и пози

Когато вашият бизнес партньор заговори с огледален израз на вашия "body language”, това гарантирано значи, че той е съгласен с вас и ви се доверява. Когато се прави с цел, когато се стремите към него- огледалният израз може да бъде важна и съществена част от създаването на разбирателство, хармония и подхранване на чувствата за приемане или отрицане. Огледалното мислене започва с наблюдаване мимиките и физическите жестове на човека срещу вас и в последствие приемането им и използването им, от вас, по едва забележим, дори невидим за останалите начин.

 

Естествено, изграждането на ценно сътрудничество отнема много повече от това, само да възприемате езика на тялото на другия. Това обаче не означава да се подценява сериозната му роля, независимо, че изглежда малко непоследователно и несигурно като понятие. "Body language-ът” е в състояние да подкрепи, да укрепи, но и в същото време на унищожи напълно опитите за създаване на каквото и да било сътрудничество или желание за такова.

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay