Кариерни съвети, на които да не се доверяваме

Грешните думи пред грешния човек

Кариерни съвети, на които да не се доверяваме

Винаги е приятно, когато някой близък или познат ви потърси с молба да поговорите за кариерата и работата ви. Повечето хора обичат да помагат и да споделят опита си.

 

В такива моменти вероятно се замисляте за нещата, които искате да кажете на въпросния човек, как да ги поднесете така, че да са лесно смилаеми.

 

Това, което често забравяте е, че както може да се даде добър съвет и пример, така може и без да искате да кажете неща, които да подлъжат и заблудят човек и да го доведат до грешки в кариерното развитие и отношенията в офиса.

 

Някои от нещата, които не трябва да казвате на хора, които тепърва започват работа след училище или университет са:

 

"Тъй като сме жени, ще трябва да се борим много повече от мъжете, за да получим същото признание и заплата"

Не може да грешим повече с подобно изказване. Жените не получават повече признание – повишения или бонуси, не защото не работят достатъчно добре, а просто защото не си искат преимуществата, не промотират себе си достатъчно, не преговарят така, както мъжете го правят. Просто трябва да сме по-агресивни. Ако сте амбицирани да градите кариера и да бъдете повишени – ще се наложи да работите повече. Въпросът е, че когато го направите – не забравяйте да отидете при шефа си и директно да му споделите за добре свършената работа.

 

"Не сменяйте работа след работа – изглежда сякаш не можете да решиш какво искате"

Това е подходящ съвет само за хора, които вече години са работили и градили кариера. Когато тъкмо сте завършили образованието си е направо необходимо да си сменяте работата няколко пъти, докато не се убедите какво ви харесва и доставя удоволствие, отговаря на очакванията и изискванията ви. Честно казано, дори в случаите на хора с дългогодишна практика, пак съветваме да си сменят работата, ако настоящата им не ги удовлетворя вeче или не ги устройва и прави щастливи.

 

"Правете каквото обичате и парите сами ще ви намерят"

Много погрешно схващане. Има прекалено много професии, които може да обичаме много, но да не са толкова платени, че да ни устройва или стига, за да се даде категорично подобен съвет. Да вземем например учителската професия, която вероятно много хора обичат – дали някои от тях може да се похвали с достатъчни доходи...

За съжаление, когато търсим "нашата" професия, освен за удоволствието трябва да се помисли и за парите. Това е трудно достъпно до съзнанието на човек, който тъкмо излиза от университета и е изпълнен със желание и мечти, готов да ги осъществи на всяка цена. Ще бъде полезно, ако се намери някой, който деликатно да упъти новобранеца и да му даде ценни съвети.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay