За какво са полезни малините

За какво са полезни малините
Canva

Малините са не само вкусни, но и пълни с хранителни вещества, които предлагат редица ползи за здравето:

Високо съдържание на витамини: Малините са отличен източник на витамин C, витамин K и манган. Те също така съдържат диетични фибри, витамин А и калий.

Антиоксиданти: Малините са заредени с антиоксиданти, включително антоцианини и елагова киселина, които помагат за защита на тялото от увреждане от свободните радикали. Това може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Здраве на сърцето: Високото съдържание на антиоксиданти и диетични фибри в малините допринася за здравето на сърцето чрез намаляване на възпалението и нивата на лошия холестерол (LDL).

Здравето на очите: Витамин А в малините поддържа здравето на очите и може да предотврати нощна слепота.

Контрол на кръвната захар: Малините имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не причиняват големи колебания в нивата на кръвната захар. Те също така съдържат антиоксиданта ресвератрол, който може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

Отслабване: Ниското съдържание на калории и високото съдържание на фибри в малините ги правят идеална храна за отслабване. Фибрите могат да помогнат за контрол на апетита и насърчаване на чувството за ситост.

Имунна подкрепа: Витамин С в малините подпомага имунната система, помагайки на тялото да се бори с инфекциите и болестите.

Здраве на храносмилателната система: Диетичните фибри в малините подпомагат храносмилането, предотвратяват запека и насърчават редовното движение на червата.

Здраве на костите: Малините са добър източник на манган, минерал, който е важен за здравето на костите.

Орално здраве: Ксилитолът, естествен подсладител в малините, може да помогне за предотвратяване на кариес чрез намаляване на бактериите в устата, които причиняват плака.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay