Кафе с лимон- магическа напитка за отслабване или опасна мода?

Инфлуенсърите в TikTok рекламират ползите от слагането на лимон в кафето, но наистина ли работи?

От сок от целина до ябълков оцет, TikTok е водещ в тенденциите за уелнес. Най-новата мода е #LemonCoffee и бързо набира скорост като бързо средство за отслабване. Представлява просто добавяне на лимонов сок към сутрешното ви кафе.

Твърде се, че освен че помага за отслабване, тази напитка води до облекчение на други симптоми, като диария и главоболие. Така че тази напитка наистина ли действа? Преди да се доверите на клипчетата в TikTok, най-добре е да се обърнем към експертите:

Ползи за здравето от кафе с лимон

Поотделно кафето и лимоните имат потенциални ползи за здравето, но няма доказателства, че смесването на двете е магически куршум за отслабване.

Кафето е една от най-популярните напитки в света, главно заради съдържанието на кофеин. Както кофеинът, така и хлорогеновата киселина, отделяни при печене на кафеените зърна, са мощни антиоксиданти и намаляват риска от няколко вида ракови заболявания. Кафето също се свързва с намален риск от диабет тип 2, сърдечни заболявания, Алцхаймер и Паркинсон.

Лимоните и лимоновият сок също носят своите ползи за здравето. Те са отличен източник на витамин С и флавоноиди, които са известни със своите антиоксидантни свойства и са свързани с намален риск от рак. Витамин С също играе роля за силна имунна система и способността на тялото ви да се бори с инфекциите, както и за сърдечно-съдовото здраве.

Но какво се случва, когато смесите кафе и лимон?

Ще помогне ли лимоновото кафе при отслабване?

Тъй като кофеинът е диуретик, популярно твърдение е, че кафето с лимон промива тялото от вредните токсини и излишната вода. Докато пиенето на кофеин може да насърчи повече производство на урина, няма доказателства, че пиенето на лимон и кафе заедно прави нещо за тялото ви, което вашата естествена система за промиване на токсини вече не прави. Черният дроб е отговорен за метаболизирането на хранителните вещества и лекарствата и отделянето на всякакви токсини, които са вредни за тялото – нито една храна или напитка не може да помогне или да ускори този процес.

Освен това има безброй твърдения, че кафето с лимон помага за ускоряване на метаболизма ви, което води до загуба на тегло. Има доказателства, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма ви в покой или броя на изгорените калории в покой.

Кофеинът има силен ефект върху нервната система, което насърчава енергизираното усещане от кофеина, както и разграждането на мастните клетки. Кафето също има ефект на намаляване на апетита и някои хора забелязват намален прием на храна, когато консумират кофеин. Голяма част от това също зависи от отрицателен енергиен баланс или прием на по-малко калории, отколкото изгаряте, упражнения и други фактори, които допринасят за цялостния здравословен и балансиран начин на живот.

Няма научни доказателства, че добавянето на лимон към кафето повишава скоростта на метаболизма или какъвто и да е ефект на изгаряне на калории.

Истината е, че няма магическо хапче. Хидратацията е съществена част от загубата на тегло и цялостното здраве, така че ако добавянето на лимон към водата ви помага да се мотивирате да повишите хидратацията, това е плюс за здравето. 

Ще намали ли лимоновото кафе желанието за захар?

Друго твърдение е, че съдържащите се витамин С, магнезий, калций и антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на апетита за захар и желанието за сладки храни.

Въпреки че е вярно, че тялото ви може да жадува за захар, когато има ниско съдържание на определени хранителни вещества, няма доказателства в подкрепа на пряка връзка между пиенето на кафе с лимон и намаляването на желанието за захар. Тялото ви може да жадува за захар и сладки храни, защото иска източник на бърза енергия, когато може да му липсват и някои основни хранителни вещества.

Включването на повече хранителни вещества може да помогне с апетита и енергийните нива, но количеството лимонов сок, което вероятно ще добавите към кафето си, няма да направи разлика в цялостното ви здраве.

Ще облекчи ли лимоновото кафе главоболието и диарията?

Кофеинът е вазоконстриктор, което означава, че стяга кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към главата ви, облекчавайки болката. От друга страна, някои хора смятат, че кофеинът е причина за главоболие и мигрена.

Така че в зависимост от индивида, кафето може да облекчи или влоши главоболието, но това се дължи на кофеина, а не конкретно в резултат на комбинацията от лимон и кафе.

Друго популярно твърдение е, че кафето с лимон облекчава диарията.

Допълнителната киселинност, комбинирана с кофеин – без никакво забавено освобождаване от протеини, въглехидрати или мазнини – може да бъде трудно за всеки с чувствителен стомах. 

Няма доказателства в подкрепа на това, че употребата на лимон в кафето помага за лечение на диария, а кафето стимулира дебелото черво, което вероятно води до диария. 

Отрицателни странични ефекти на лимоновото кафе

Докато кафето и лимонът поотделно имат ползи за здравето, комбинирането на двете не ускорява метаболизма и не топи мазнините. Всъщност пиенето на твърде много от тази нова напитка може да доведе до някои последици за здравето.

Пиенето или яденето на каквото и да било с цел отслабване може да бъде червен флаг за нередовно хранене и някои по-големи здравословни проблеми. Това може да е знак, че ограничавате приема на храна, не приемате достатъчно калории и хранителни вещества и в същото време не изграждате устойчиви, здравословни навици. Точно като всяка тенденция или модна диета, способността да поддържате практиката или резултатите вероятно няма да продължи дълго.

Комбинацията лимон + кафе също може да причини оцветяване или ерозия на зъбите. Зъбният емайл е чувствителен към силно киселинни напитки.

Хората с киселини в стомаха също трябва да избягват тази тенденция. Както кафето, така и лимонът обикновено са в списъка с "ограничения" за тези с киселини.

Комбинацията от двете и консумацията на празен стомах потенциално би довела до неприятни усещания за парене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay