Качеството на спермата зависи от костите на мъжа

Връзка между спермата и костите

Качеството на спермата зависи от костите на мъжа

Американски учени намериха връзка между мъжките кости и репродуктивността като установиха, че качеството на спермата зависи от състоянието на костите.

 

Предмет на интереса на учените било влиянието на хормона остеокалцин, който се синтезира в младите клетки, наричани остеобласти, участващи в образуването на костната тъкан, върху редпродуктивната способност у мъжа.

 

Екипът поставил остеобласти в клетъчни култури от тестиси и яйцеклетки на мишки. В резултат наблюдавали трикратно увеличение на продукцията на тестостерон - хормонът, необходим за нормалното съзряване на спермата. На яйцеклетките остеобластите пък изобщо не оказали влияние.

 

На втори етап от изследването от новородени мъжки мишки бил премахнат гена, отговарящ за синтеза на остеокалцина, в следствие на което размерът на тестисите им бил значително под нормата. Освен това спермата на генетически модифицираните гризачи съдържала по-малко сперматозоиди, отколкото тази на здравите им събратя.

 

Изводът на учените е, че остеокалцинът е в пряка връзка с мъжките репродуктивни способности. В по-нататъшен план екипът възнамерява да изясни възможно ли приемът на остеокалцин да лекува мъжки стерилитет.

 


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay