Качеството на спермата зависи от костите на мъжа

Връзка между спермата и костите

Качеството на спермата зависи от костите на мъжа
Retrodiva88 | Dreamstime.com

Американски учени намериха връзка между мъжките кости и репродуктивността като установиха, че качеството на спермата зависи от състоянието на костите.

 

Предмет на интереса на учените било влиянието на хормона остеокалцин, който се синтезира в младите клетки, наричани остеобласти, участващи в образуването на костната тъкан, върху редпродуктивната способност у мъжа.

 

Екипът поставил остеобласти в клетъчни култури от тестиси и яйцеклетки на мишки. В резултат наблюдавали трикратно увеличение на продукцията на тестостерон - хормонът, необходим за нормалното съзряване на спермата. На яйцеклетките остеобластите пък изобщо не оказали влияние.

 

На втори етап от изследването от новородени мъжки мишки бил премахнат гена, отговарящ за синтеза на остеокалцина, в следствие на което размерът на тестисите им бил значително под нормата. Освен това спермата на генетически модифицираните гризачи съдържала по-малко сперматозоиди, отколкото тази на здравите им събратя.

 

Изводът на учените е, че остеокалцинът е в пряка връзка с мъжките репродуктивни способности. В по-нататъшен план екипът възнамерява да изясни възможно ли приемът на остеокалцин да лекува мъжки стерилитет.

 


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти