В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

Знаете ли кои са трите звездни лица с по три статуетки?

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

След като в духа на Оскарите вече ви представихме топ 10 на актрисите с най-много статуетки, днес е време на господата в киносредите да заемат своето почетно място в класацията.

Ако сравняваме постиженията при единия и другия пол, трябва да отбележим, че сред мъжете няма нито един представител, който да може да се похвали с четирите Оскара на Катрин Хепбърн. Но те пък имат един победител повече в графата "3 спечелени Оскара”.

Проследете списъка на актьорите, които са носители на най-много златни статуетки през годините.

10. Кевин Спейси - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

Американският актьор има само две номинации за Оскар, но затова пък печели и в двете. Филмът "Обичайните заподозрени” (The Usual Suspects), в който Спейси играе дребен мошеник, който "снася” информация на полицията относно опасния "подземен свят”, му гарантира спечелването на първата награда през 1996 г. Тя е за поддържаща роля.

През 2000 г. на 72-рата церемония по връчването на наградите "Оскар” заглавието "Американски прелести” (American Beauty) печели награда за филм на годината. Кевин Спейси пък е отличен този път за главна мъжка роля.

9. Майкъл Кейн - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

Актьорът от хитовата лента "Черният рицар” е номиниран шест пъти за Оскар през цялата си кариера. Но не филмът, базиран на измисления герой Батман, му носи спечелените награди.

"Хана и нейните сестри” (Hannah and Her Sisters) е филмова трагикомедия на режисьора Уди Алън, която излиза на екран през 1986 година. На следващата година Кейн печели Оскар за превъплъщението си в Ейдън - най-добра поддържаща мъжка роля.

The Cider House Rules му носи втората награда в същата категория. Това става през 2000 година.

8. Робърт де Ниро - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

7 номинации и 2 победи - това е статистиката в кариерата на легендарния американски актьор. Първото предложение за Оскар идва през 1975 г. с ролята му на Дон Вито във втората част на "Кръстникът” (The Godfather II). С работата си в класическата лента Де Ниро заслужено грабва статуетката за поддържаща роля.

За най-добър актьор в главна роля е избран през 1981 година за участието си във филма "Разяреният бик” (Raging Bull). Това е биографична лента за американския боксьор Джейк Ламота, режисирана от Мартин Скорсезе.

7. Шон Пен - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

Филмографията на Шон Пен е повече от впечатляваща - той се е снимал в повече от 40 филма. Има пет номинации за Оскар, но едва последните две му носят мечтаната награда.

"Реката на тайните” (Mystic River) проследява трагичната история на трима приятели от детство. Пен си партнира с Кевин Бейкън и Тим Робинс, който печели Оскар за поддържаща роля. Шон Пен пък грабва статуетката за главна мъжка роля.

Пет години по-късно - през 2009 г. - актьорът получава втория и засега последен Оскар в кариерата си. Отличен е за главна мъжка роля във филма "Милк” (Milk).

6. Том Ханкс - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

Едва ли има нужда да говорим за емблематичните заглавия, с участието си в които Том Ханкс става носител на Оскар за главна мъжка роля - "Филаделфия” и "Форест Гъмп”.

С брилянтното си превъплъщение в болен от СПИН хомосексуалист Ханкс печели одобрението на критиците. Във филма, който е по действителен случай, актьорът си партнира с двукратният носител на Оскар Дензъл Уошингтън, както и с Антонио Бандерас, който пък няма нито една номинация.

"Форест Гъмп” получава общо 38 филмови награди, между които шест Оскара. Том Ханкс изиграва обикновния, леко глуповат Форест Гъмп от измисления град Гринбоу в щата Алабама. И получава Оскар за тази своя роля.

5. Дензъл Уошингтън - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

Списъкът с касови продукции, в които участие взема знаменитият актьор, е твърде дълъг, за да бъдат изброени всички заглавия. Тези, които му носят Оскар съответно за поддържаща и за главна роля, са "Слава” (Glory) и "Тренировъчен ден” (Training day).

Във второто заглавие Уошингтън се превъплъщава в Алонсо Харис - ветеран с 13-годишен опит в отдела за борба с наркотиците, чиито съмнителни методи на работа са на ръба между законността и корупцията. Заради ролята си е включен в Американския филмов институт и по-специално в списъка "100 герои и злодеи”, създаден от организацията с цел запазване на американското филмово наследство.

4. Дъстин Хофман - 2 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

Вече ви разказахме за "Крамър срещу Крамър” (Kramer vs Kramer) - лентата, с която Мерил Стрийп става носителка на Оскар за поддържаща женска роля. Екранният й съпруг (Хофман) пък грабва приза за главна мъжка роля. А Джъстин Хенри, който играе сина на г-н и г-жа Крамър, също получава номинация. Така, през 1979 г., той става най-младият актьор, номиниран за престижната награда.

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

"Рейнман” (Rain Man) е филм от 1988 г., в който Дъстин си партнира с Том Круз. Заглавието е големият победител на 61-вата церемония по връчването на наградите "Оскар", където е номиниран в осем категории, печелейки четири статуетки, в това число за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра главна мъжка роля за изпълнението на Дъстин Хофман.

3. Уолтър Бренан - 3 Оскара
Бренан е сред най-успешните и популярни актьори от т.нар. "класически период на Холивуд” (1920-1960 г.). Той умира през 1974 г., но остава в историята като актьорът с най-много Оскари в категорията "Най-добра поддържаща мъжка роля".

Come and Get It (1936), Kentucky (1938) и The Westerner (1940) са филмите, които носят Оскар на актьора. Любопитен факт е, че Бренан всъщност е първият носител на отличието в тази категория след обособяването ѝ през 1936 година.

2. Даниел Дей-Луис - 3 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

С пет номинации за Оскар и три статуетки Даниел Дей-Луис печели второто най-добро място в класацията ни. My Left Foot: The Story of Christy Brown от 1989 г. му носи първата награда за главна мъжка роля.

Цели 18 години по-късно участието му във филма "Ще се лее кръв” (There will be blood) му осигуря втора награда в същата категория.

Историческата драма "Линкълн” (Lincoln), режисирана от Стивън Спилбърг, печели два Оскара на 85-тата церемония по връчването на наградите. Едната от тях е за главната роля на Даниел. Той се превъплъщава в Ейбрахам Линкълн - шестнадесетият президент на САЩ и първи такъв от Републиканската партия.
.
1. Джак Никълсън - 3 Оскара

В духа на Оскарите: Топ 10 на актьорите с най-много награди

Главната роля на Никълсън в "Полет над кукувиче гнездо” (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) е удосотена с Оксар през 1976 г. Втората статуетка за актьора идва осем години по-късно и е за поддържаща роля във филма "Думи на обич” (Terms of Endearment).

С ролята на писателя отшелник Мелвин Юдал, който претърпява промяна под властта на любовта, в "Колкото толкова” (As Good As It Gets) Никълсън взема третия си Оскар - за главна мъжка роля. Актьорът има общо 12 номинации.

За още новини от света на киното и шоубизнеса, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

20 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay